Karel Wichs: Začíná s novým králem nová éra Španělska?

27. červen 2014

I několik dní po inauguraci nového španělského krále Felipa VI. se místní sdělovací prostředky zabývají otázkou pokračování monarchie. Dvě největší politické strany – vládnoucí lidovci a opoziční socialisté – se už po několikáté vyjádřily na její podporu.

Spolu s dalšími zástupci menších stran tvoří v horní a dolní sněmovně 85 procent poslanců, kteří si přejí pokračování parlamentní monarchie. Přehlasovali tak snadno 15 procent těch, kteří by chtěli republiku a navrhují vyhlásit na toto téma referendum.

Mimochodem, podle současných španělských zákonů by to bylo protiústavní. Poslanci z řad nacionalistů a krajní levice přesto tento názor prosazují. Je jim jasné, že po vyhlášení republiky by se snáz mohli odtrhnout od svazku dnešního liberálního Španělska a vytvořit si vlastní státečky. Přesně podle vzoru: být první v Galii je víc než být druhý v Římě.

Ještě v roce 2000 si téměř všichni mysleli, že monarchie je nejlepší způsob španělské existence. V roce 2007 jich byla polovina a vloni ani to ne. Odborníci to připisují hospodářské krizi. Jakmile se třetí až čtvrtá evropská ekonomika ekonomicky vzpamatuje, najdou možná Španělé i nový pohled na monarchii.

Čtěte také

Po svém sjednocení koncem XV. století zažilo Španělsko už dvě republiky. Obě dopadly špatně. Dnes by asi nedocházelo k bratrovražedným bojům, ale hospodářsky, kulturně i politicky by si nově vzniklý útvar či spíše útvary pohoršily.

Odstoupivší král Juan Carlos zachránil Španělsko před diktaturou generálů. Jeho syn Felipe VI. se bude snažit udržet celistvost země. Hovoří plynně katalánsky a jeho první cesta povede do Barcelony, kde bude hledat dohodu mezi nejpřesvědčenějšími separatisty a ústřední vládou v Madridu.

Španělská královna Letizia se svými dcerami

Nevládne žádnou pravomocí, ale může hovořit za všechny Španěly bez rozdílu politické příslušnosti, národnosti či náboženství. Už ve svém nástupnickém projevu prohlásil, že ve Španělsku žijí různé tradice, kultury a jazyky, které se navzájem ovlivňují a vytvářejí velikost Španělska.

Katalánští separatisté vyhlásili na podzim tohoto roku protiústavní referendum o odtržení, ale zdá se, že rozhodujícím okamžikem budou všeobecné volby v roce 2016.

autor: Karel Wichs
Spustit audio