Karel Wichs: Volby ve Venezuele

15. duben 2013

Prezidentské volby ve Venezuele vyhrál Nicolás Maduro, kterého ještě za svého života doporučil charismatický Hugo Chávez. Vítězství nad opozičním kandidátem Henrique Caprilesem bylo velmi těsné, necelá dvě procenta. Takový rozdíl je dnes ve světě už téměř obvyklý. Mimochodem, v loňských říjnových volbách prohrál Capriles nad Chávezem rozdílem deseti procent.

To by mohlo dát opozici naději na vítězství v příštích prezidentských volbách. Ta se však po loňské prohře téměř rozpadla a nedá se předpokládat, že se udrží jednotná dalších šest let. Že na Svatoplukových pruzích něco je, svědčí skutečnost, že dalších pět prezidentských kandidátů nezískalo dohromady ani jedno procento.

Poražený Capriles, který po loňských volbách okamžitě přijal jejich výsledek, ho nyní odmítá uznat. Nevyčítá Madurovi, že se podpásově zaštiťuje Chávezovým duchem, naposledy, když v neděli tvrdil, že Chávez z nebe žehná svému lidu. Capriles chce, aby volební komise, jež je ve Venezuele považována za nestrannou, dala přepočítat hlasy. To asi neudělá, k urnám přišlo přes 14 z téměř 19 miliónů oprávněných voličů. Kromě toho se nezdá, že by k podvodu došlo ve volebních místnostech nebo při sčítání hlasů. Capriles měl ale výrazně menší možnost vystupovat v zestátnělých médiích, na obrazovce se objevil i v pátek, kdy už předvolební boj skončil, vláda nechala uzavřít hranice s Kolumbií, odkud se očekával příchod desítek tisíc Venezuelanů, kteří by většinou volili právě jeho. Ten proti těmto a dalším nesrovnalostem protestoval už před zveřejněním výsledků voleb, ale nebyl volební komisí vyslyšen.

Komentátoři se shodují v tom, že občané jsou rozděleni na dvě přibližně stejné poloviny. Přitom ovšem je už dávno jasné, že oba kandidáti, když zvítězí, se budou muset věnovat stejným problémům. Tím nejpalčivějším je růst zločinnosti. Venezuela je dnes nejnebezpečnější zemí Latinské Ameriky. Druhým je hospodářský úpadek země. Za patnáct let vlády chavismu se nepodařilo tyto problémy vyřešit, naopak stále se prohlubují. Svět se o venezuelské volby zajímá mimo jiné proto, že nutné změny nejvíc postihnou Kubu, která dostává ropu výměnou za podporu socialismu XXI. století. Jeho obsah už dávno vyvanul. Tvrdí to bývalý Chávezův poradce Hans Diedrich, který toto heslo vymyslel a nyní se ho zřekl.

autor: Karel Wichs
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.