Karel Wichs: Volby v Chile

18. listopad 2013

V prezidentských volbách v Chile nezvítězila levicová kandidátka Michelle Bachelet v prvním kole, jak si přála. Získala necelých 47% hlasů. V prosinci tak bude muset podstoupit druhé kolo s kandidátkou seskupení pravého středu Evelyn Matthei. Ta získala 25% hlasů.

Obě ženy jsou dcerami generálů, jež rozdělil puč Augusta Pinocheta před čtyřiceti lety. Generál Bachelet zemřel ve vězení, kterému velel pučista generál Matthei. Když v druhém kole zvítězí Evelyn Matthei, bude to znamenat pokračování politiky končícího prezidenta.

Konkrétně podpora tradičních hodnot, zákaz rozvodů, žádné interrupce, zvýšení školného. Chilská ekonomika je postavena na solidních základech, ale trpí jistou dvoukolejností, jak říkají tamní komentátoři: Sociální rozměr jí téměř chybí.

To vše by chtěla napravit pediatrička Michelle Bachelet. I přes velký náskok v prvním kole to nebude mít jednoduché. Prezidentkou už byla v letech 2006 až 2010. V dlouhé historii chilského parlamentního systému se zatím nikomu nepodařilo zasednout do prezidentského křesla dvakrát.

Na druhou stranu její protikandidátka bohatě překonala očekávání, neboť předvolební průzkumy jí přisuzovaly jen 14% hlasů. Mimo jiné i proto, že do prezidentského klání nastoupila s několikaměsíčním zpožděním, když nahradila původního kandidáta, který se nervově zhroutil.

Volby se v několika ohledech lišily od těch předchozích. Chilané v zahraničí sice opět nesměli volit, ale tentokrát mohli vyjádřit svůj názor. Mezi devíti prezidentskými kandidáty – tři z nich byly ženy – u nich zvítězila Bacheletová.

A voliči mohli do rohu volebního lístku vepsat písmena AC. To znamenalo, že si přejí změnu dosud platné Pinochetovy ústavy. Byl to jen nezávazný dotaz, i když se pro změnu vyjádřily tři čtvrtiny voličů. Volilo se také 120 poslanců a 20 senátorů. Podle dosud sečtených hlasů je mezi nimi nejvíc kandidátů levicové koalice, v níž jsou taky komunisté.

Účast voličů byla malá, k urnám jich přišla pouhá polovina, průběh voleb byl bez incidentů.

autor: Karel Wichs
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.