Karel Wichs: Španělsko před opakováním voleb

21. červen 2016

Ve Španělsku se tento týden v neděli budou po půl roce opakovat parlamentní volby, neboť ty první se nevyvedly.

Nevzešla z nich nová vláda, takže lidovci v čele s premiérem Marianem Rajoyem přesluhují. Byli sice největší stranou, ale nezískali nadpoloviční většinu, jak bývalo v minulosti zvykem, a nikdo s nimi nechce jít do koalice.

Je otázka, nakolik se změnila politická scéna od prosince minulého roku. Podle posledního průzkumu před volbami posílily nové strany a oslabily tradiční: vládnoucí lidovci zůstávají nejsilnější, ale přišli o 7 procent hlasů, socialisté dokonce o 8 procent a předběhlo je levicové uskupení Unidos Podemos (Jednotní můžeme), jež si polepšilo o 24 procent.

Stalo se to tak, že původní Podemos se spojilo s dalšími malými levicovými stranami, které však nejsou tak radikální.

Bude se opakovat volební pat?

Nové uskupení vede předseda Podemos Pablo Iglesias, který ještě nedávno měl za svůj vzor dnešní Venezuelu. V poslední době oslabil svou radikální rétoriku a Španělům připadá přijatelnější. Podle průzkumů by měl v případné koalici se socialisty nárok na premiérské křeslo.

Levicové uskupení Unidos Podemos (Jednotní můžeme) si polepšilo o 24 procent

Je pochopitelné, že na rozdíl od minulých voleb Unidos Podemos o tuto koalici mají zájem. Socialisté jsou zdrženliví a veškeré sondáže vedoucí k možné koaliční vládě ponechávají na dobu po volbách. Nejraději by se ovšem spojili s další velkou stranou Ciudadanos (Občané), která je jim ideově bližší.

Ta si však v průzkumech polepšila jen o 1 procento a zůstává s předpokládanými 39 křesly až čtvrtá. Představitelé Ciudadanos vyzývají občany nevolit ani lidovce ani Podemos Unidos, protože by to znamenalo opakování volebního patu.

S nástupem ekonomického růstu se vytrácí hlas katalánských separatistů. Případný odchod Británie z Evropské unie by se jim však stal příkladem pro následování.

Předvolební průzkumy naznačují, že se může opakovat situace, kdy nebude možno vytvořit novou vládu. Průzkumy jsou ovšem jenom průzkumy, rozuzlení můžou přinést volby. Prezident USA Barack Obama, který přijede do Španělska začátkem července, předvídavě oznámil, že se sejde s představiteli všech čtyř hlavních politických stran.

Další komentáře z dnešních Názorů a argumentů si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

autor: Karel Wichs
Spustit audio