Karel Wichs: Snowdenova odhalení v Latinské Americe

11. červenec 2013

Dvě latinskamerické země, které patří k největším přátelům Spojených států na kontinentu, požádaly Washington o vysvětlení špionáže na svém území. Kolumbie tak učinila ve středu v podvečer a Mexiko ve čtvrtek ráno.

V pátek se v Montevideu bude konat vrcholná schůzka představitelům Mercosuru. Argentinská prezidentka Cristina Fernandezová Kirchnerová už oznámila, že na ní požádá o jasné vysvětlení Snowdenových odhalení, “která jsou víc než odhalení potvrzením toho, co jsme tušili”. A Brazílie zvřejnila zprávu, že na jejím území byla nalezena výzvědná síť Národní bezpečnostní agentury USA, jak to popsal její bývalý pracovník Edward Snowden.

Každá vláda reagovala na odhalenou špionáž trochu jinak. Argentinská, jak už řečeno, bude chtít jasné vysvětlení. Brazilská zatím pouze oznámila, že o špionáži ví. Mexická se přidala k zemím, jež požadují informaci, jak se to mohlo stát a proč. Zároveň však ústy svého prezidenta Enrique Peňi Niety ujišťuje, že “tento incident nepoškozuje vzájemné vztahy”. A kolumbijské postačí, když se aféra vyřídí diplomatickou cestou.

Jinak vidí aféru občané. Odhaduju, že 80% těch, co se k ní vyjádřili po internetu, jsou hluboce rozhořčeni. A řečeno slovy argentinské prezidentky potvrzuje se jim, co vždycky věděli. Totiž že gringové čili yankees, prostě severoameričané jsou zrádní a dokáží země na jih od Rio Grande pouze využívat. Zbylých 20% nejčastěji lituje Snowdena,kdyby se mu podařilo emigrovat do Venezuely. “Dlouho by tam nevydržel, nesvobodný svět by si nezamiloval.” Těch, kteří věří, že špionáž je ochrání před větším zlem, je mizivě málo.

Jiná věc je ovšem poskytnout Snowdenovi azyl. Toho se bojí občané i vlády, tedy až na tu venezuelskou. Jsou příliš svázány s USA. Málo se např. ví, že Ekvádor před časem přijal jako svou měnu americký dolar a má s USA dohodu o bezcelním obchodě.

Přijetím Snowdena by Venezuela odvedla pozornost od zhoršující se ekonomické situace země a utvrdila by národ i svět, že kráčí ve stopách zesnulého vůdce Hugo Cháveze.

autor: Karel Wichs
Spustit audio