Karel Wichs: Prezidentka sesazena

1. září 2016

V Brazílii byla podle očekávání sesazena prezidentka Dilma Rousseffová. Kladlo se jí za vinu, že před svým druhým zvolením interpretovala výsledky hospodaření země jako úspěšné, což jí mělo pomoci udržet se v prezidentském křesle.

V dobách demokracie podobně postupovala i většina brazilských hlav státu ale nikdy jim to nikdo nevyčítal, ačkoli je to v zemi protizákonné. Do konce týdne musí Rousseffová opustit prezidentský palác a politické odsouzení může být vystřídáno soudním stíháním za porušení zákona.

Ve čtrnáctihodinovém maratonu musela odpovídat na dotazy senátorů. Řekla mimo jiné, že v nové vládě není ani jedna žena a ani jeden černoch. Ona sama je dcerou bulharského přistěhovalce Ruseva a Temerovi rodiče jsou původem z Libanonu.

Nebylo obtížné najít mezi senátory, kteří nakonec měli poslední slovo, dost hlasů pro její sesazení, neboť většina jich patří do strany viceprezidenta Michela Temera. Ten nyní povládne zemi do konce roku 2018, kdy skončí toto volební období.

Středová strana brazilského demokratického hnutí PMDB je sice v obou komorách parlamentu tradičně nejsilnější, ale neměla dost výrazného politika, aby ho nasadila do prezidentských voleb.

Konec sociálních programů

Michel Temer je podle řady průzkumů oblíben jen u dvou procent Brazilců. V roce 2009 se jeho strana rozhodla podpořit kandidaturu Rousseffové na prezidentku prý oplátkou za podporu jejího kandidáta v následujících volbách roku 2013. To se nestalo a Temer si připadal odstrčený.

Michel Temer. Jeho rodiče jsou původem z Libanonu

V březnovém dopise, kterým PMDB sděluje, že odstupuje z vládní koalice, Temer udává, že jako viceprezidentovi se mu nedostávalo důvěry a byl ponižován. Brazilští komentátoři považují Temera za velmi ctižádostivého politika, který ve svých pětasedmdesáti letech měl poslední šanci dostoupat na vrchol moci.

Na rozdíl od Rousseffové je Temer v očích mnoha Brazilců namočen v jedné z korupčních afér, které otřásají Brazílií. Údajně se měl podílet na nelegálních úplatcích jedné stavební firmě, ale Nejvyšší soud jej zprostil viny.

Vlády Rousseffové a jejího předchůdce Inácia Luly da Silva se vyznačovaly silným sociálním cítěním. V tomto století prudce klesal počet chudých.

Když se zpožděním dostihla Brazílii celosvětová recese, snažila se prezidentka pokračovat ve štědré politice vůči nejchudším. To nyní přestane. Prezident Temer už oznámil, že ukončí většinu sociálních programů.

autor: Karel Wichs
Spustit audio