Karel Wichs: Madurova dieta

14. září 2016

Venezuelský prezident Nicolas Maduro dává věznit své politické odpůrce. Pokud nejsou známí, slehne se po nich v místních věznicích země.

Měl to být i případ provinčního novináře Braulia Jatara, kterého zatkla politická policie, když v rozhlase odvysílal reportáž o protivládní demonstraci. Jatar však měl štěstí, že se narodil v Chile, tudíž má chilské občanství.

Ministerstvo zahraničí požádalo Venezuelu, aby sdělila, kde je Jatar zadržován, ale se zlou se potázalo. Sám prezident Maduro vzkázal, že Jatar je po rodičích Venezuelan, žije a pracuje ve Venezuele, že je obviněn z praní špinavých peněz.

A vůbec, že pinochetovské buržoazii nebude žádné informace poskytovat, protože nemá kousek diplomatického respektu. V úterý se Jatarovi příbuzní neoficiálně dozvěděli, ve kterém vězení se nalézá, a zařizují mu právníka.

Prezident Maduro vzápětí ukázal, jaký má respekt k občanům. Před televizními kamerami se jednoho Venezuelana zeptal, jestli ví, proč je tak hubený. A ten mu odpověděl, že drží Madurovu dietu, jak občané žertem říkají nedostatku potravin za jeho vlády. A Maduro odpověděl: „Ta moje dieta z tebe dělá chlapa a nemusíš ani brát viagru“.

Vláda uplácí příznivce

Logo

V zemi se zvedla vlna nevole. Lidé smí vystát frontu na státem dotované zboží jen jednou týdně. Levné zboží se však na pulty obchodů často nedostane. Skoupí je překupníci a prodají na černém trhu, někdy i více než se stoprocentní přirážkou.

Maduro si nevzal příklad z poválečné Evropy, kdy bylo zboží na lístky, ani z Kuby, kde se dodnes nákup základních levných potravin na příděl zapisuje do sešitku.

Aby odstranil překupníky, zřídil Místní výbory zásobování a výroby zvané CLAP, jež mají roznášet základní potraviny mezi občany. Jsou napojeny na revoluční organizace, jež nahrazují volenou samosprávu.

Prezident sdělil, že od tohoto týdne budou přednostně zásobovány CLAP a do normálních obchodů půjde jen to, co zbude. Podle opozice tak vláda uplácí své příznivce a vytváří novou síť překupníků.

Mnozí komentátoři soudí, že by bylo nejjednodušší, kdyby Maduro odstoupil. Ten samozřejmě nechce a vládnoucí garnitura ho nesesadí, protože se bojí, co by mohlo přijít. V parlamentu má totiž většinu opozice.

autor: Karel Wichs
Spustit audio