Karel Wichs: Katalánsko na poslední chvíli zvolilo premiéra

11. leden 2016

Katalánský parlament v neděli na poslední chvíli zvolil nového premiéra autonomie. Stal se jím Carles Puigdemont ze stejné separatistické koalice Společně Pro Ano jako Artur Mas.

Ten musel narychlo odstoupit, jinak by pravicovou koalici nepodpořili levicoví separatisté ze strany CUP. Ti považují odstoupivšího Mase za zkompromitovaného korupčními aférami minulých vlád.

Ve svém prvém projevu premiér Puigdemont vyhlásil, že chce do půldruhého roku nastolit samostatnost Katalánska, stejně jako jeho předchůdce.

Kdyby se nacionalisté o víkendu nedohodli, musely by se v Katalánsku konat nové volby. A těch se separatisté báli, protože podle průzkumů by v nich nemuseli zvítězit. Osamostatnění Katalánska si nepřeje Evropa, která v něm vidí špatný příklad pro další separatisty na kontinentu.

Čtěte také

Španělská Ústava počítá s tvrdými sankcemi, pokud s osamostatněním nesouhlasí všech sedmnáct autonomií. A ty si rozdrobení Španělska nepřejí. Pod vlivem katalánských snah sice Baskové požadují propuštění vězňů ze zaniklé separatistické organizace ETA, ale to je tak všechno.

Krátce před jmenováním nového katalánského premiéra varoval španělský premiér Mariano Rajoy, že nepřipustí, aby „si někdo přisvojoval neomezená práva“. V tom mu dávají zapravdu socialisté, věční rivalové lidovců. Jsou rozhodnuti společně hájit španělskou ústavu.

Carles Puigdemont ze separatistické koalice Společně Pro Ano

Většina katalánských separatistů by si přála odchod na česko-slovenský způsob, ale jsou v jiné situaci. Ostatně, vyhlášení nezávislosti se v minulosti většinou odehrávalo krvavě.

Neočekávají se ozbrojené konflikty, spíš budou padat žaloby na vůdce separatistů. To si asi myslí i premiér Puigdemont, když v inauguračním projevu prohlásil, že „dnešní doba není pro zbabělce“.

Čtěte také

Katalánci se vbrzku budou muset rozhodnout, jestli podpoří samostatnost, i když mají více svobod než kterákoli jiná autonomie ve Španělsku. Jestli se osamostatní, ztratí španělský trh a ještě větší evropský, neboť nebudou členy Evropské unie.

Někteří komentátoři soudí, že mnoho Katalánců podlehlo mámení samostatnosti a neprohlédne, dokud je nedostihne tvrdá realita.

Další komentáře z dnešních Názorů a argumentů si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

autor: Karel Wichs
Spustit audio