Karel Wichs: Jižní Amerika se zviditelnila úspěšnou brazilskou olympiádou

24. srpen 2016

Skončily první olympijské hry na území jižní Ameriky a kontinent se probouzí ze sportovního opojení k politickému životu.

Ten se na dobu olympiády jakoby zastavil, ačkoli na jižní polokouli panuje v těchto měsících zima. Ne taková, jak jsme ji zvyklí prožívat ve větší části Evropy, ale rovněž plná pracovního nasazení politiků. Na prázdniny se rozjedou až v horkém létě na přelomu roku.

Škarohlídi viděli závady v přípravách her podle vzoru, že zajímavé jsou jenom špatné zprávy. V podtextu jejich informací často zaznívalo latinskoamerické maňana jako obecný výraz tamní neschopnosti.

Poukazovali na zelenou vodu v bazénu, na metro do olympijské vesnice zprovozněné na poslední chvíli, na špínu v zálivu a na další nedostatky, které se však ke spokojenosti sportovců zpravidla vyřešily.

I nebezpečí kriminality kritici zveličovali. V Riu žije přes 6.5 milionu obyvatel, víc než polovina občanů Česka. Vzhledem k tomu byla zločinnost po dobu her nízká. Málokdo byl okraden či napaden, pokud dodržoval bezpečnostní pravidla. A platilo to i pro brazilské policisty.

Olympijské příměří využili politici

Leckdo uvěřil zprávě, že severoamerické plavce přepadli riodejaneirští banditi. Oni sami však nakonec přiznali, že v opilosti zdevastovali benzinovou stanici a poprali se s tamní ochrankou.

Logo

Zajímavé je, jak se ve městě prosazuje původní příroda. Účastníci her mohli vidět volně žijící zvířata, která lidé ve velkoměstech vyhubili. Po návratu z olympiády se někteří účastníci her dušovali, že by v Riu zůstali, kdyby neměli tolik povinností doma.

Menší zájem o politiku po dobu her využil brazilský úřadující prezident Michel Temer. Prosadil, aby senát odsouhlasil ukončit koncem srpna rozhodování o tom, zda se řádně zvolená prezidentka Dilma Rousseffová vrátí do funkce.

A druhý, kdo se k vlastnímu prospěchu skryl za olympijské příměří, byl venezuelský prezident Nicolas Maduro. Na konci her nechal Venezuelanům zabavit na 200 tisíc střelných zbraní a nařídil kontrolu veškerého střeliva. Aby toho nebylo málo, demokratické opozici slíbil čistky, jež prý budou mnohem horší než ty turecké.

Jinak si ovšem Jihoameričané užívali politického klidu zbraní, jak bývalo na starořeckých olympiádách zvykem.

autor: Karel Wichs
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.