Karel Sedláček: Uhlí odzvonilo

14. prosinec 2015

Už po 21. se sešli světoví politici, aby hořekovali na stavem životního prostředí. Za těch dvacet let se politické garnitury v mnoha zeměpisných šířkách i délkách vyměnily, ale na podstatě problému se nic podstatného nezměnilo. Továrny zamořují vzduch dál, i když v České republice méně než v době, kdy jsme přebírali smutné dědictví bankrotující socialistické ekonomiky.

Letošní pařížská „světová party“ byla snad povinná pro každou politickou celebritu a pozadu nezůstali ani hollywoodské hvězdy, tradičně lačné po publicitě. Do Paříže zavítal i herec Leonardo DiCaprio, který se prezentoval v čestné roli velvyslance OSN pro boj s klimatickými změnami. Na konferenci se objevili také Robert Redford a Sean Penn. Přiletěl rovněž Arnold Schwarzenegger, který se proslavil nejen jako kulturista a herec, ale také jako americký republikánský guvernér podporující ekologické projekty. Na konferenci sháněl investory, kteří by pomohli Kalifornii sužované tragickým suchem.

Světová konference o klimatu, i když přijala velmi vágně formulovanou smlouvu, vydala jasnou zprávu: uhlí odzvonilo. Vědci i politici, aktivisté i lobbisté se shodli na tom, že lidstvo musí přestat využívat fosilní paliva, jež největší měrou znečišťují ovzduší. Počet obyvatel planety stále roste a se zvyšující se životní úrovní také nabobtnává spotřeba energie.

Především je třeba nahradit uhlí. Důraz bychom konečně měli klást na moderní ekologické technologie a na snižování energetické náročnosti a spotřeby. To se sice děje. ale zatím velmi pomalu. To si myslí nejen laici, ale i odborníci. Za všechny bych připomenul reakci fyzika Jana Hollana z Centra výzkumu globální změny Akademie věd ČR: „Vláda musí odepsat všechny zásoby uhlí a přijmout antifosilní zákon." Dodejme, že zatím chce prolomit některé těžební limity na severu Čech.

Snad ekologické poselství dolétne z Paříže dnes i do Ostravy, kde naše vláda bude jednat o osudu černouhelné firmy OKD, jež navrhla uzavření Dolu Paskov už na konci příštího roku. Původní plán přitom počítal s uzavřením na konci roku 2017. Druhou variantou je převod dolu na stát a další nerentabilní těžba na státní útraty. To vláda nechce. Vinou podivné privatizace jí zbyly prázdné ruce a oči pro pláč, ale o horníky, kteří ztratí práci, se bude muset postarat.

Kardinální otázkou je, proč se o ně nepostará majitel dolu? Uhlobaron a multimiliardář Bakala zakoupil spolu se svým společníkem OKD v roce 2004, včetně minoritního podílu od státu, velmi levně a za deset let vydělal podle některých odhadů přes sto miliard korun. A nemělo by se konečně vyšetřit, kdo mu to umožnil, ať už z hlouposti nebo úmyslně.

autor: Karel Sedláček
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.