Karel Sedláček: Jak pomoci české ekonomice? Pitím piva!

24. květen 2014

Nezajdeme na jedno?, zeptal se mě z vedlejší zahrady soused, když vypnul sekačku. Proč ne, souhlasil jsem.

Než jsme si před více než 30 lety koupili chalupu v této malé vísce kousek od Plzně, neměl jsem k hospodám kladný poměr. Spíš jsem se cítil dobře v zakouřených vinárničkách pražských intelektuálů. Ale časem jsem poznal, že chci-li poznat, jak jde život, musím do hospody. A u piva se tak báječně klábosí. Taky o politice.

Včera jsme mimo jiné probírali pivo. Spotřeba piva prý klesá. Soused, co dělá v nedalekém pivovaru, nám vysvětlil, že i když výstav loni vzrostl o 6 desetin procenta, domácí spotřeba klesla o jedno procento a jednu desetinu. Zkrátka se piva o něco víc vyváží, než pije. V hospodě se tomu nechce ani věřit, ale je to tak.

Ale jsme pořád v pití první?, ptali se mne - jako znalce statistik - chlapi u stolu. Tak to vím náhodou docela přesně, jak se říká v Černých baronech, protože jsem minulý týden mluvil s panem ing. Šámalem, předsedou Českého svazu pivovarů a sladoven.

Čtěte také

Byl sice trošku opálený, ale taky trošku dopálený. Není divu, protože ročně se u nás uvaří přes 19 milionů hektolitrů piva, ale spotřeba na hlavu klesla – ze 146 na 144 litrů. Tedy o celé dva litry! Sice jsme stále na prvním místě v celosvětovém měřítku, ale to jen proto, že statistika má svá kouzla. Kdyby se totiž Svobodný stát Bavorsko počítal samostatně a nebyl součástí Německa, pak bychom byli až druzí, protože v Bavorsku se vypije ročně 220 litrů piva na osobu.

Nechci ve svém hlášení z naší hospody vyzývat k alkoholismu, ale zlatý mok jako náš národní nápoj v malém množství neškodí, nýbrž prospívá. To říkají doktoři, prosím! Ostatně ty tam jsou časy, kdy si zedník v deset odskočil do hospody na svačinu a zvedl se až po obědě, aby se dopotácel domů. Taky ubylo těch velkých pivařů, ty už fakt nikde neuvidíte. Myslím ty, kteří vypili těch svých 15 nebo 20 piv denně. Prý už vymřeli, a to doslova.

Ale taky se změnil životní styl. A ceny! Pan ministr financí Janota, o mrtvých jen dobře, nebyl to asi nápad z jeho hlavy, zvýšil spotřební daň piva o 33 procent a doufal, že se v roce 2010 vybere o 1,3 miliardy korun více než v roce 2009, to znamená 4,7 miliardy korun. Leč efekt se nedostavil.

Láhve piva

V loňském roce vybralo jen 4 a půl miliardy, tedy stejně jako v předchozím roce. Čili ani po čtyřech letech se nepodařilo dosáhnout slibovaného výnosu. A výsledek? Lidé si kupují víc lahváčů a míň chodí do hospody. A to výrazně. Jen v posledním roce se zavřelo 2000 hospod a letos čeká neblahý osud asi 1000 restaurací. To je pro ekonomiku země docela velká rána. A 3000 nezaměstnaných žádá o podporu.

Můj soused u stolu si kývnutím objednal další pivo a dodal: Když jjde o 1500 horníků, tak kvůli tomu zasedá vláda, ale když se jedná o hospodské, číšníky či kuchaře, nechává to každého v klidu.

A od vedlejšího stolu se ozvalo: A stejně tomu bylo i se zvýšením spotřební daně u benzínu a nafty. A taky se nevybralo víc, naopak, míň. Ale to už je zase jiné téma, o tom třeba zase jindy.

autor: Karel Sedláček
Spustit audio