Karel Sedláček: Dvě tváře svátku elektroniky

6. leden 2016

Obě jsou fantastické, ale každá z jiného úhlu pohledu. Tak především je to velkolepá show, na níž asi 3600 vystavovatelů prezentuje nejen současný stav spotřební elektroniky, ale naznačuje budoucí trendy.

Tak je tomu i letos, i když loňský rekordní počet návštěvníků - 176 000 - nebude asi překonán. Ostatně organizátoři si to ani nepřejí, protože veletrh už nabyl obřích rozměrů. Nestačí mu rozsáhlé výstaviště a obsadil několik největších kongresových sálů v proslulých hotelích.

Už v noci na dnešek představili někteří vystavovatelé své novinky. Zdá se, že jedním z charakteristických rysů veletrhu v Las Vegas bude elektronika v autech. Například firma Bosch nechává návštěvníky nahlédnout do automobilu budoucnosti.

„Show Car“ čili modelové vozidlo představuje nový typ interakce mezi člověkem a technologií. Palubní deska a středová konzola jsou přeměněny na elektronický displej a zobrazované informace na tomto obřím displeji se mění v závislosti na aktuálním okolí vozidla. A jistě není bez zajímavosti, že tomuto výzkumu firmy Bosch, který probíhá v Kalifornii, šéfuje Čech Jiří Marek.

Mezi další témata show spotřební elektroniky patří prosíťování domácností i celých továren. Je to umožněno především obrovském pokroku ve vývoji a výrobě senzorů. Jestliže v roce 2007 stál jeden senzor pro iPhone 7 dolarů, tak dnes je to méně než 50 centů. Nové technologie například umožňují, že „informační“ vlny snadno procházejí zdmi a lze je přijímat na velké vzdálenosti.

A tady je pes zakopán. Druhá tvář nejmodernější elektroniky je také fantastická, ale zůstává poněkud cudně ve stínu zájmu. Nevyhledává zář reflektorů a spíš bychom ji našli v privátní části expozic, kam mají přístup jen vybraní zájemci. I těch je v dnešním rozbouřeném světě víc než dost.

Informační a komunikační technologie jsou totiž bravurně využívány teroristy a strážci zákona proto nemohou zůstat pozadu. Člověk si na to vzpomene až ve chvíli, kdy slyší zprávy o tom, že se třeba podařilo překazit pokus o atentát.

Ale hranice mezi ochranou společnosti a její despotickou kontrolou je tenoučká. Hrozí její snadné překročení, protože mnozí politici se jen těžko brání pokušení stát se „velkými bratry“, kteří nás budou sledovat na každém kroku.

Za to mohou lidé, za to moderní technika nemůže. Je totiž stejně jako oheň - dobrý sluha, ale zlý pán.

autor: Karel Sedláček
Spustit audio