Karel Milota: Vzorec řeči. Vydání publikace bylo v roce 1970 zakázáno

28. únor 2017

Pod názvem Vzorec řeči vydalo nakladatelství Torst soubor kritického, esejistického, literárněvědného a publicistického díla významného českého básníka a prozaika Karla Miloty (1937-2002).

Vedle pronikavých literárních kritik ze 60. a 90. let jsou v knize zastoupena všechna klíčová témata Milotova literárního zájmu: česká systémová poezie, dílo Emila Juliše, prozaické dílo Vladimíra Párala, česká a ruská poezie i český historický román.

Objevné jsou Milotovy eseje o vážné hudbě i první vydání jeho dosud nezveřejněné rozsáhlé práce Vzorec řeči a řeč vzorce, jejíž vydání bylo v roce 1970 zakázáno. Milota se v knize představuje jako mimořádně pronikavý kritik a jedinečný literární analytik a esejista - jeden z největších, jaké česká literatura v druhé polovině 20. století měla.

„Před rokem 1989 jsem se dostal na bytové setkání u Karla Miloty. Byl vzdělaný, sršící nápady a inspirativností. Slyšet jeho názory bylo pro mne nesmírně obohacující a ze všech básníků a prozaiků mi byl on lidsky nejbližší,“ vysvětluje editor knihy Jan Šulc svůj zájem o dílo Karla Miloty.

03553507.jpeg

Svazek začali koncipovat společně s Karlem Milotou ještě za jeho života. Na základě svých starých textů měl v úmyslu napsat texty nové. Když zemřel, jeho manželka Daniela Hodrová poskytla všechny rukopisy, ty vydané v časopisech i rozepsané, které měl v počítači.

„V 60. letech ho zajímal literární experiment, práce se slovem, jakým způsobem nově a neotřele říct to podstatné. Pak se zajímal o otázku dějin, paměti, protože byl znalcem historie. Válečné konflikty a přelomová období, když se něco děje s člověkem a jeho osudem. Zlomová historická situace nasvítí lidský osud v ostrém světle a to zajímalo Milotu i ve vlastní tvorbě.“

Knihu Vzorec řeči představující soubor kritického, esejistického, literárněvědného a publicistického díla významného českého básníka a prozaika Karla Miloty vydalo nakladatelství Torst.

Milota začínal v 60. letech jako kritik a současně psal vlastní poezii. Jeho styl je srozumitelný, přesný, ostrý, je vynikajícím stylistou. „Je ojedinělý mezi českými spisovateli tím, že miloval technické věci a měl v tomto oboru encyklopedické znalosti. Bylo to něco exaktního, kde nebyly city. Celá literatura je o prožitcích a emocích. Kdyby měl pořád jen jitřit svoje city, on jako mimořádně citlivý člověk, neunesl by to.“

autoři: Markéta Kaňková , sch
Spustit audio