Karel Macháček: Útěk do Anglie

5. prosinec 2016

Pod názvem „Útěk do Anglie“ se skrývá autobiografické vyprávění MUDr. Karla Macháčka, který od roku 1948 až do smrti v roce 2005 trvale žil ve Velké Británii. Byl aktivním účastníkem II. československého zahraničního odboje, se zdravotnickou službou letectva československé armády spojil i první léta svého poválečného působení.

POSLOUCHEJTE RADIOKNIHU

S jeho osobou je spojeno také mezinárodní studentské hnutí a vyhlášení 17. listopadu jako mezinárodního dne studentstva na památku smrti Jana Opletala v Praze. Byl vyznamenán čestným oceněním Rytíř českého lékařského stavu, které mu bylo uděleno roku 2002.

Poprvé kniha vyšla ve Velké Británii u příležitosti 50. výročí Mnichovské dohody pod titulem „Escape to England“, aby upozornila na osud jednoho z československých studentů, postižených důsledky těchto událostí.

Vznikala ve druhé polovině 80. let minulého století a psána byla s ohledem na anglickou čtenářskou veřejnost se snahou přiblížit co nejvíce autorovu vlast, s důrazem na objasnění okolností jeho příchodu na anglickou půdu.

Z Macháčkovy autobiografie se posluchači dozvědí mnoho důvěrných údajů o rodině autora, o jeho vztahu k místu mládí (studoval na gymnáziu v Kyjově), ale současně se před nimi odvíjejí významné mezníky našich národních dějin 20. století. Na pozadí osobních prožitků autora je přiblížena atmosféra a ideje první Československé republiky, včetně kritických chvil její existence.

Spustit audio