Karel Hvížďala: Zelení v Německu chtějí legalizovat marihuanu

12. srpen 2014

Zelení chtějí legalizovat marihuanu a další měkké drogy: dohodl se na tom jeden z šéfů tzv. realistů s vedoucím představitelem levého křídla.

V praxi by to mělo vypadat následovně. V berlínské čtvrti Kreuzberg by zelení a jejich starostka Monika Hermann v Görlitzkém parku otevřela coffee shop podle holandského vzoru, v kterém by se legálně prodával hašiš a marihuana.

Díky tomuto opatření, by snad bylo možné v tomto problematickém parku dostat distribuci drog pod kontrolu. V současné době se pracuje na podání žádosti.

Je třeba ale připomenout, že otázka legalizace tzv. měkkých drog bývá některými zelenými nastolována již několik let. Dokonce v posledním volebním programu zelených už byly učiněny některé opatrné návrhy.

Čtěte také

Zdůvodnění legalizace měkkých drog, tedy takových, u kterých je menší riziko závislosti, je podepřeno studií o škodlivosti alkoholu a tabáku, tedy rovněž drog, jejichž následky jsou podle některých zelených horší než následky používání měkkých drog. Proto zelení hovoří o tzv. neideologické a upřímné drogové politice.

Pod jejich žádost se překvapivě podepsalo několik osobností: bavorský poslanec Bundestagu Dieter Janecek, šéf zelených ze Severního Porýní – Vestfálska a Sven Lehmann, který patří mezi bývalé šéfy levicového křídla.

Opilá žena (ilustrační foto)

Ministerský předseda za zelené z Bádenska – Würtenberska Winfried Kretschmann nebo starosra z Tübingenu Boris Palmer by nejraději konzumaci alkoholu na veřejnosti úplně zakázali. Naproti tomu bavorský Janecek je proti zavádění jakýchkoliv abstinenčních pravidel a zdůvodňuje to zkušeností, kterou učinila katolická církev po zákazu sexu pro duchovní.

Na jednom se ale zelení shodnou: a sice, že dosavadní německá drogová politika je diskriminační, není v souladu s potřebami lidí a je povýšenecká. Lehmann doslova říká: „Je absurdní, když alkohol a nikotin je legální a měkké droby jsou ilegální.“

Čtěte také

A dodává, že by zelení rádi věděli, proč nemají správní úřady strach z používání alkoholu, ale jsou tak ostře proti veškerým drogám. K drogám by se podle něj mělo přistupovat na základě vědeckých poznatků, a ne na základě šířených pověr.

Oba hlavní představitelé této iniciativy se odvolávají i na expertní uskupení s názvem Schildower Kreis, jejichž manifest vyzývá k reformě drogové politiky a který podepsalo již 122 významných právních profesorů. Tento manifest dokonce podporují i někteří policejní náčelníci.

konopí

Zelení připomínají, že i americký prezident Obama se vyjádřil pozitivně k legalizaci měkkých drog. Jestli něco takového v Německu projde, je otázka, ale určitě se na toto téma bude důkladněji diskutovat v médiích i mezi politiky.

Spustit audio