Karel Hvížďala: SRN - Bohatí bohatnou, chudí jsou pologramotní

10. říjen 2013

V minulých dnech byly v Německu zveřejněny dvě studie: Manager Magazins sestavil žebříček s názvem: 500 nejbohatších Němců 2013 a OECD se sídlem v Paříži studii, podle které vzdělanost v Německu je velmi průměrná. Jinými slovy by se dalo při troše zjednodušení říci, že nejbohatší Němci jsou stále bohatšími: za posledních 12 měsíců se jejich majetek zvýšil o 5,2 procenta na rekordních 336,6 miliard eur, zatímco každý šestý občan má početní schopnosti na absolutně nejnižší úrovni.

Podle první studie jsou nejbohatšími Němci majitelé prodejní sítě Aldi, tedy rodina Albrechtů, z nichž každá větev spravuje majetek v hodnotě 17,8 miliard respektive 16 miliard eur. Pan Dieter Schwarz, majitel obchodních řetězců Lidl a Kaufland, obhospodařuje majetek ve výši 13 miliard a dále následují spoluvlastníci BMW, obchodních domů Otto Versand atd., jejichž majetek se pohybuje mezi šesti až deseti miliardami eur. Za zmínku stojí, že mezi prvními patnácti jsou i tři úplně nová jména, jejichž majetek ještě loni nedosáhl ani jedné miliardy eur. Je to rodina Liebherrů, vyrábějící mrazáky, majitelé firmy SAP, která provádí systémové analýzy a vyvíjí počítačové programy a majitelé firmy Schaeffler, která je činná v oboru automobilového průmyslu.

Studie OECD zase testovala vzdělanost obyvatelstva ve věku mezi 16 až 65 lety ve 24 zemích a zkoumala početní dovednosti, schopnost čtení textů a práci s počítačem. Německo, kde bylo dotázáno 5 500 osob, se ve všech těchto oblastech zařadilo mezi země s průměrnými výsledky, tedy i za Českou i Slovenskou republikou. Ve studii stojí, že významná menšina Němců počítá a čte velmi špatně a velmi mnoho z dotázaných neumí rozumně pracovat na počítači. V celkovém hodnocení čtenářských schopností se Němci umístili na 15. místě. V matematické kompetenci se umístili Němci na 12. místě. A jako první se v obou disciplinách umístili Japonci a Finové, jako poslední Španělé a Italové.

V komentáři pak stojí, že největší slabostí Německa je nerovnost šancí: V žádné jiné zemi třeba schopnosti číst nejsou tak závislé na vzdělnostním standardu rodičů jako v Německu. Jedině ve Spojených státech je tato nerovnost ještě větší.

Češi se v početní dovednosti umístili na devátém místě a ve čtení na jedenáctém místě.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.