Karel Hvížďala: Proč je takový rozruch kolem obsazení postu předsedy krajského soudu v Ústí nad Labem

16. červen 2014

Připomeňme: nového předsedu do Ústí Jana Veselého vybrala ministerská komise, za kterou zodpovídá sama ministryně Helena Válková a v níž byla mimo jiné i předsedkyně Nejvyššího soudu Iva Brožová. Při hlasování dostal předseda okresního soudu v Mělníku nejvíc bodů.

Sotva byl ale výsledek zveřejněn, začala paní ministryně s návrhem pana Veselého, který měla podat prezidentu Zemanovi, váhat.

První námitky proti jmenování podala předsedkyně krajského soudu v Praze Ivana Švehlová kvůli tomu, že soudce Veselý nebyl na praxi u krajského soudu. A zástupce ombudsmana Stanislav Křeček na svém blogu kritizoval Veselého za starý spor s nájemníkem, který se však uzavřel smírem, což pan Křeček ve svém textu opomněl sdělit. Protestovali i soudci z Ústí.

Protože argumenty byly brzy shledány jako nepodstatné marginálie, vytáhla na světlo paní Švehlová výsledky listopadové kontroly, kterou v Mělníku provedla její místopředsedkyně Martina Kasíková. Ta údajně zjistila, že část spisů je špatně evidována a shledala několikaměsíční průtahy u jednoho soudce.

Takové závěry ovšem podle sobotních Lidových novin pan Veselý odmítá a tvrdí, že naopak po uzavření prověrky soudkyně Kasíková prohlásila, že jsou nejlepší soud v kraji spolu s Příbramským soudem.

Čtěte také

Zjištěné nedostatky původně prohlásila za drobnosti. Průtahy v jednom případě byly totiž způsobeny závažnou nemocí. Obrat v hodnocení však dle zjištění novinářů nastal až po té, co se soudce Veselý přihlásil do výběrového řízení.

Za pana Veselého se postavila předsedkyně Nejvyššího soudu Iva Brožová, která navíc připomněla, že to byl právě on, kdo jako první zavedl na soudu tzv. minitýmy, které přispěly k rychlejšímu výkonu spravedlnosti. Za Veselého se postavila i místopředsedkyně krajského soudu v Praze Lenka Ceplová jako za velmi pracovitého a racionálního profesionála.

Helena Válková

Jen z této drobné rešerše musí být každému nezaujatému pozorovateli zřejmé, že jde o boj různých zájmových skupin a o podstatě se nehovoří. Proto o důvodech sporu můžeme jen spekulovat, i když několikrát byl již možná zmíněn: v Ústí se má stavět nový justiční palác za stovky milionů, a to by mohl být hlavní důvod, proč je tato funkce najednou tak důležitá.

Na mikrofon to nikdo sdělit nechce, ale z několika zdrojů se člověk může snadno dozvědět, že by na této stavbě mohla mít zájem řada podnikatelů, kteří mají na vedení justice nějaké vazby.

Budeme-li ale dále spekulovat, můžeme si snad dovolit říci, že útoky mohou paralelně směřovat i na samotnou existenci výběrové komise, protože v roce 2017 by se měl vyměnit i šéf na krajském soudu v Praze, tedy paní Švehlová.

Spustit audio