Karel Hvížďala: ODS před a po volbách

21. říjen 2013

Z posledních předvolebních průzkumů, i když jejich numerické hodnoty nebudeme brát za bernou minci a soustředíme se na tendence, které jsou vždy důležitější, zřetelně vyplývá, že staré a silné strany voliče ztrácejí, zatímco malým stranám hlasy přibývají, a to přesto, že právě tyto nové subjekty mohou situaci ve Sněmovně značně komplikovat. Proto voliče ztrácí i o ODS. Poslední průzkumy různých agentur ji předvídají výsledky mezi 6,5 a 8 procenty.

ODS byla ve vládě od roku 2006, ale ve všech dalších volbách již jen ztrácela: kraje ovládli sociální demokraté a většinu ztratila i v Senátu, který mohl hrát důležitou roli při vyvažování levicové sněmovny. I když členská základna se ODS nijak drasticky nezmenšila, podle tiskového tajemníka úřadujícího předsedy Martina Kuby Jakuba Veinlicha má v současnosti 21.000 členů.

Důvody tohoto stavu jsou více méně známé: ponorkový efekt. Strana se zapouzdřila a nebyla schopná ani částečné sebereflexe, což dokazuje i sám Martin Kuba, který považuje za nejdůležitější návrat důvěryhodnosti, aniž si uvědomuje, že i on sám je pro velkou část zvláště Jihočechů nedůvěryhodnou figurou kvůli jeho místním vztahům s politickými podnikateli: proto se nikdy nedostal do sněmovny. A pro politology a ty, kteří se o politiku zase zajímají blíže, je nedůvěryhodný kvůli úzkým vazbám na Václava Klause, jak na to upozorňovala Miroslava Němcová, která dala jasně najevo, že se nehodlá podílet na mocenské dohodě mezi Klausem a Zemanem, s nimž v posledních měsících pan Kuba udržoval intenzivní vztahy.

Totéž ale platí o dalších politicích, jako jsou mimo jiné pánové Bendl či Benda. Ale i Miroslava Němcová podle průzkumu agentury Focus se v oblibě politiků umístila až na pátém místě s pouhými třemi procenty a Martin Kuba má necelé tři čtvrtě procenta jako Jiří Rusnok.

Zánik ODS předpovídal před půl rokem dokonce i jejich senátor Jaroslav Zeman, jinak starosta obce Albrechtice, který v poslední době obrátil a těší se na to, že naopak práce v opozici by mohla této straně prospět. Tato optimistická předpověď se ale může naplnit jenom tehdy, když by se za tuto stranu dostali do sněmovny úplně noví lidé bez starých opozičně smluvních praktik, kteří by dokázali zlomit praxi, která tam vládne od roku 1998 a prosadit skutečnou opoziční politiku, která je o věčném sporu, o kontrole vlády a prezidenta, a ne o hledání stabilního politického prostředí, jak u nás říkají všichni šíbři. Stabilita ve veřejném prostoru znamená vždy konec politiky.

Jenže po příštích volbách nakonec nepůjde o situaci v ODS, ale hlavně o to, jestli levice bude mít většinu, a kdo povede ČSSD, protože nedostane-li se do sněmovny SPOZ, tlaky na ni ze strany prezidenta budou velmi silné. I hrozící pat, tedy pokračování vlády v demisi, by nedůvěru v politiku ještě prohloubil a velká koalice by zase stávající marasmus jen stvrdila.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.