Karel Hvížďala: Merkelová, Gysi a sankce vůči Rusku

30. prosinec 2014

„Síla práva proti právu silnějšího,“ to je heslo, s kterým minulý týden odůvodnila německé kancléřka Angela Merkelová sankce proti Rusku, a důvod, proč se staví na stranu Ukrajiny.

Šéf levicové frakce v Bundestagu Gregor Gysi a bývalý spolupracovník Stasi však paní kancléřku napadl.

Angela Merkelová jako představitelka nejsilnější země Evropské unie se v konfliktu mezi Ruskem a Ukrajinou demonstrativně postavila na stranu Kyjeva, když prohlásila: „Hrozící rozdělení Evropy by znamenalo podstatný krok zpět.“

A dodala, že návrat do časů sfér vlivu vláda Spolkové republiky Německa nikdy nepřipustí.

Čtěte také

Kvůli tomu jsou podle ní současné západní sankce vůči Rusku nevyhnutelné, i když současně podporuje myšlenku vést s Ruskem stále dialog. Je to logické, nechce Rusko zahnat do kouta, v němž by se stalo zcela nevyzpytatelné a agresivní.

A od Ukrajiny naopak paní kancléřka vyžaduje, jak napsal Der Spiegel, boj s korupcí a posílení hospodářství.

Šéf levice v Bundestagu Gregor Gysi

V projevu chválila vlastní vládu kvůli boji s důsledky finanční krize. Irsko, Portugalsko a Španělsko budou podle ní moci mezinárodní pomocné programy opustit, ale dodala, že k tomu, aby Evropa překonala podobné krize, bude muset se soustředit na odstranění příčin.

Tvrdou kritiku si pak ale musela paní kancléřka vyslechnout od již zmiňovaného šéfa levice v Bundestagu Gregora Gysiho, který se vyhnul tomu, co paní kancléřka říkala, a vyčinil ji za to, že ona ani její vláda nezaujala jasný odmítavý postoj ke zprávě CIA o mučení v amerických věznicích po 11. září 2001.

Čtěte také

Vyčetl jí, že před skutečností strká hlavu do písku. Levice v Německu v této souvislosti podala minulý týden na státní zastupitelství trestní oznámení na spolupracovníky CIA, protože podle nich se tito lidé dopustili trestného činu těžkého ublížení na zdraví, vydírání a únosů.

Nejvyšší státní zástupce v Němeecku Harald Range v této souvislosti prohlásil, že požaduje kompletní zveřejnění zprávy, protože zatím z celého svazku, který má přes 6000 stran, bylo zveřejněno jen asi 500 a ještě jsou na těchto stranách začerněné pasáže.

Německá kancléřka Angela Merkelová

Poslanec Gysi však napadl paní kancléřku podle starého mustru, podle kterého komunistické režimy obviňovaly Spojené státy: Jádru sporu se vyhnuly a Americe vyčinily za to, že lynčuje černochy.

Nedodržování mezinárodních dohod ze strany Ruska, které anektovalo Krym, levice přešla rovněž mlčením.

A to přesto, že v tzv. Budapešťském memorandu byly poskytnuty bezpečnostní záruky Ukrajině, kterou podepsali 5. prosince 1994 v Budapešti v rámci summitu Konference o bezpečnosti a spolupráci v Evropě prezidenti Ruska a USA Boris Jelcin a Bill Clinton a britský premiér John Major.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.