Karel Hvížďala: Hamáček, Dostojevskij a referendum

21. květen 2018

Možná si vzpomenete na knihu Běsi od Fjodora Michailoviče Dostojevského, v níž jedna z postav, Kirillov, chce spáchat sebevraždu, ale chybí mu důvod, proto slíbí jiným, že na sebe vezme jejich vinu.

A podobně je na tom nyní předseda sociálních demokratů Jan Hamáček, který taky k sebevraždě své strany potřebuje pádný důvod, souhlas v referendu, a proto objíždí republiku.

Jelínek: Hamáček dostal šanci, za rok ho ale může nahradit Zimola

Jiří Zimola a Jan Hamáček na 40. sjezdu ČSSD v Hradci Králové

ČSSD na mimořádném sjezdu v Hradci Králové zvolila nové vedení v čele s Janem Hamáčkem. Prvním místopředsedou se nakonec stal jeho protikandidát Jiří Zimola, který v prvním kole volby dokonce získal více hlasů delegátů. „Byl dobře připravený, Hamáčkovo vystoupení nebylo tak přesvědčivé. Ale když sociální demokraté chtějí udělat nějakou změnu, většinou si dají pozor, aby nebyla příliš razantní,“ soudí politolog Lukáš Jelínek z Masarykovy demokratické akademie.

Chce spolustraníky přesvědčit, že mají mezi 21. květnem a 14. červnem hlasovat pro vstup do koalice s čtyřnásobně silnějším predátorem, kterého budou podporovat komunisté a o němž bývalí členové vlády vědí, že chce o všem rozhodovat pouze sám. Přičemž v době hlasování ze složení kabinetu budou znát straníci jen znění dohod a jména svých pěti ministrů.

ANO jména svých ministrů zatím nezná a zřejmě s nominací otálí schválně, aby mohla dále taktizovat: za každou cenu potřebuje ve sněmovně získat důvěru, a proto musí vyhovět prezidentovi i komunistům.

Předseda ČSSD Jan Hamáček (uprostřed) společně s předsednictvem strany. Na snímku (zleva) statutární místopředseda ČSSD Jiří Zimola, předseda Poslaneckého klubu ČSSD Jan Chvojka a místopředsedové strany Jana Fialová a Martin Netolický.

Pokud ČSSD odmítne vstoupit do koalice, nebude ANO sociální demokraty už potřebovat, nemusí jim nic sdělovat a vyhrožuje, že za rok by se mohly konat předčasné volby. Tím získá ANO prostor k zastavení trestního stíhání předsedy a výměny lidí na důležitých postech, jinak by mohly být volby již v říjnu spolu s komunálními volbami.

Nepřesná metafora

Připomeňme, že podle schváleného řádu vnitrostranického referenda bude moci každý z 17 683 členů hlasovat na schůzi místní organizace, kterých je přes tisíc. Referendum bude platné, zúčastní-li se hlasování 25 procent, z nichž by pro muselo hlasovat asi 2 211 členů.

Zeman chce být další koaliční stranou. Hamáček mu konzultacemi o ministrech nadbíhá, říká politolog

Předseda ČSSD Jan Hamáček

Jednání o nové vládě pokračují i ve čtvrtek. Předseda ČSSD Jan Hamáček se sejde s prezidentem Milošem Zemanem, aby s ním konzultoval jména ministrů. Hamáček zvlášť zmínil post ministra zahraničí, kterým by se mohl stát sociálnědemokratický europoslanec Miroslav Poche.

Najde-li se tolik souhlasných hlasů, lze předpokládat, že pan Hamáček skončí, řečeno metaforicky, stejně jako Kirillov, který se zastřelil a podobně dopadli i ostatní postavy v románu: zemřeli, nebo odešli.

Zabránit tomuto truchlivému scénáři by mohlo ještě jedno pravidlo: jednání místních organizací je usnášeníschopné tehdy, pakliže po patnácti minutách od začátku schůze jsou na místě dvě pětiny straníků. Pokud se nedostaví tolik straníků na schůzi, nebude se moci nikdo z přítomných vyjádřit k případnému vstupu ČSSD do vlády.

Připomeňme, že jedno referendum již v ČSSD proběhlo skoro před čtyřmi lety, účast přesáhla 52 procent, jenže tehdy strana nebyla rozpolcená. Tentokrát je situace jiná, a proto si Ústřední výkonný výbor nechává otevřená zadní vrátka: pokud nebude naplněno stanovené kvórum, rozhodovalo by o dalším postupu jen vedení: buď by vzalo na sebe vinu jako Kirillov, nebo by odešlo do opozice.

Karel Hvížďala

V jednom je ale má metafora nepřesná: v románu šlo o anarchisty a v naší současnosti jde o tradiční politickou stranu, která by v případě, že by spáchala sebevraždu, v politické krajině hodně chyběla.

Spustit audio