Karel Hvížďala: Dvě ruské války s Ukrajinou i naší civilizací

19. srpen 2022

Rusko vede s Ukrajinou i s celou naší civilizací dvě války: ta tradiční se brzy proměnila v poziční válku: ruské plány na bleskové obsazení země nevyšly. V té druhé, informační válce, v níž se Rusko snaží oslabit liberální demokracii v celé naší civilizaci, která začala mnohem dříve a netýká se jen války, je Rusko úspěšnější.

To můžeme pozorovat i u nás doma: během posledních měsíců došlo k radikalizaci široké škály lidí, a to se netýká jen nejtvrdšího jádra odpůrců všeho. Dle sociologů za to může zrychlení tzv. spirály alarmu, nebo jak říkají psychologové, dynamické myšlení, které je živeno šířením záporných emocí.

Čtěte také

Odborníci dlouho doufali, že v případě pandemie covidu dojde časem ke zklidnění, ale jak se ukazuje, část odmítačů očkování se ještě více zradikalizovala. Podle průzkumů za to může i ruská propaganda. Der Spiegel napsal, že existují nezvratné důkazy o tom, že Putin a jeho propagandistický aparát se snaží liberální demokracii oslabit, a proto podporuje v mnoha zemích krajní pravici a extrémisty všeho druhu.

Používá k tomu mimo jiné platformy, jako je Telegram či Twitter, jejichž fake news dál šíří kritici očkování či příznivci nejfantastičtějších historek o tom, že viry covidu rozhazují na Brno z letadla, že jde o genocidu pomocí nové biologické zbraně, atd. Proto tzv. dezinformační dezinfekce těmto zprávám říká „ragebait“, vzteklá návnada.

Rány se zabetonují

Bohužel ale právě tyto nesmyslné zprávy, jak ukazuje třeba v Německu Trendig Topics, žebříček nejrozšířenějších témat. V minulém měsíci byla na prvním místě výpověď člověka, který lituje, že se nechal očkovat.

Čtěte také

Němci upozorňují zároveň na to, že některé ruské argumenty přebírají i němečtí politici, a tím nemyslí jen bývalého kancléře Schrödera, ale i třeba Sahru Wagenknechtovou ze strany Levice či Maxe Otte z Alternativy pro Německo, kteří skoro stejnými slovy opakují to, co říká ruská propaganda, a požadují, aby co nejrychleji došlo k mírovému jednání, aby dobytá území zůstala pod ruskou správou. Podobně se u nás chová i Václav Klaus, ve Francii Marine Le Penová atd.

Jak zkušenost ukazuje, šíření negativních vymyšlených zpráv, které vyvolávají strach, nelze snadno v mysli většiny lidí porazit žádnými argumenty, protože ty jsou vždy chladné, chybí jim teplé emoce.

Čtěte také

Nejschůdnější cestu asi nastínila filosofka Tereza Matějčková, která napsala: „Kdokoliv chce něco změnit, musí přijmout logiku veřejnosti. Protože jakmile kritickým myšlením je vše zpochybněno, rány se zabetonují nějakou hodnotou, o níž se nediskutuje.“ Jediná šance podle ní je smířit se s paradoxy, s ambivalencí, tedy pokusit se zpřehledňovat situaci, ale neubíjet ji vlastním stanoviskem.

Karel Hvížďala

Je třeba, jak říkali již staří filosofové, si uvědomit, že propaganda pracuje vždy s vítězstvím pojmu nad slovem, jehož pravdivost musí být podložena zkušeností. Ta sama propagandistické pojmy vyvrací. To dokazuje i současné použití pojmu vojenská operace pro okupaci Ukrajiny: zkušenost nám denně dokazuje, že jde o válku.

Pro mou generaci stalinismus nikdy nezmizel a mladším generacím rychlostní společnost ubrala čas na myšlení, proto nejtěžší úkol čeká na učitele.

Autor je publicista

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.