Karel Hvížďala: Co může ohrozit Babiše více než trest?

24. srpen 2017

Přehršle komentářů a vyjádření ke kauze Čapí hnízdo, v níž jde o údajné podvodné vylákání dotace od Evropské unie, plní všechna naše média.

Spekuluje se o výši trestu pro pány Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka a další osoby, hovoří se o fatální zkoušce české justice atd. Zcela ale mimo pozornost se dostala skutečnost, že státní zástupci se stíháním nesouhlasili.

Tato skutečnost znamená, že se státní zástupce nevyloučil z dalšího rozhodování. On k tomu ale musel mít nějaký důvod. Zopakujme si, co zatím víme. Společnost Farma Čapí hnízdo se počátkem roku 2008 oddělila od Agrofertu, aby inkasovala evropskou dotaci, a koncem roku 2013 se do skupiny Agrofert zase vrátila.

Pokud byla pod kontrolou Agrofertu i v mezidobí, pak došlo k dotačnímu podvodu a poškození finančních zájmů EU. Dotace byly určeny jen pro drobné podnikatele a rozvoj cestovního ruchu a v tomto případě byly využity ke stavbě rodinného rekreačního sídla. Policie říká, že v době, kdy firma požádala o dotaci EU, byla převedena na akcie na doručitele.

Spěch nebyl na místě

Andrej Babiš

Pan Babiš ve Sněmovně řekl, že akcie nechal přepsat na děti a bratra své partnerky, od kterých pak - dle novinářů - většinu akcií koupila firma ZZN Pelhřimov a.s., aby Babišova rodina neměla majoritu.

Pokud ale nenajde policie zápisy z valných hromad, nebo pokud některý právník nepromluví, nemůže takové sdělení stačit. Agrofert tvrdí, že zmíněné dokumenty se ztratily. To je sice podezřelé stejně jako převody, ale není to samo o sobě trestné.

Proto spekulace o výši trestu, který se v tomto případě může pohybovat mezi pěti až deseti lety, jsou velice předčasné. Pokud jsou uvedená fakta ta jediná, která policie má, lze s velkou pravděpodobností hovořit o důkazní nouzi, a to by mohl být nejspíš jeden z důvodů, proč státní zastupitelství nedalo policii výslovný souhlas k vydání zmíněných politiků.

Aby totiž tato kauza u soudu měla úspěch, musel by se prokázat nejen úmysl jednoho, ale i společný úmysl všech obviněných. Policie by musela dokázat, že kroky zúčastněných osob byly úmyslně navzájem provázány, což bude velmi těžké.

Navíc, i kdyby Sněmovna vydání politiků odsouhlasila, vydání po nových volbách, pokud budou pánové Babiš a Faltýnek zvoleni, ať budou obviněni nebo ne, nebude platit a bude se muset o něm hlasovat znova. I z tohoto důvodů se zdá, že spěch nebyl asi na místě.

Vrchní státní zastupitelství v Olomouci

Paradoxně ale i možné obstrukce ve Sněmovně v těchto dnech kolem vydání obou politiků i druhé hlasování po volbách by mohlo policii pomoci, protože může na případu dále pracovat, a tím se vyhnout blamáži před soudem, což by pak ohrozilo pana Babiše více než trest. Banky by mu přestaly důvěřovat a on má od nich půjčených více než 24 miliard, jak zjistil Respekt.

Spustit audio