Karel Hvížďala: Česká veřejnost se rozloučila s hercem Otakarem Brouskem

19. březen 2014

Otakar Brousek, impozantní herec s charismatickým hlasem a s vizáží opravdového chlapa, která je mezi herci dost výjimečná, zemřel 14. března 2014 ve věku 89 let.

Pamatuji si ho nejen jako recitátora a herce v roli Bruta v Dudkově režii Julia Cesara v dnešním Divadle na Vinohradech, kde hrál od roku 1959, ale i z jednoho Silvestra na začátku devadesátých let. Trávili jsme ho společně s jeho ženou Lukou, baletkou Národního divadla a heřečkou Jaroslavou Pokornou v ateliéru malíře Aleše Krejči.

Celou noc vyzařoval ze sebe pozitivní energii a zamračil se jen jednou: když se ani jemu, ani jeho ženě, nepodařilo mě naučit tancovat. Naposled jsem ho potkal i s jeho ženou Lukou před dvěma lety v Dlouhé ulici v Praze a vypadal pořád stejně: šel vzpřímeně, pevně a zářil. Skolila ho až loňská operace plic, z které se již nevzpamatoval.

Otakar Brousek se narodil 28. září 1924 v Krhanicích u Benešova. K divadlu si našel vztah velmi brzy, protože jeho matka divadlo hrála ochotnicky v místním spolku, kde si i on zahrál svou první roli ve hře Mlynář a jeho dítě. Na gymnáziu v Českém Brodě v ochotničení pokračoval. Po maturitě chtěl studovat konzervatoř: vzepřel se rodičům, kteří z něj chtěli mít lékaře, ale byl totálně nasazen v ČKD.

Po válce šel rovnou k divadlu: Nastoupil do Městského divadla v Kladně, chvíli přitom studoval estetiku na Filozofické fakultě, ale byl od počátku úspěšný jako herec, na studium neměl čas. Přešel do Studia Národního divadla, kde byl žákem Jindřicha Honzla, Jaroslava Průchy a Miloše Nedbala.

Otakar Brousek na archivním snímku z roku 2005

Po kratším angažmá v Realistickém divadle na Smíchově se stal členem Déčka E. F. Buriana, z kterého odešel na Vinohrady, kde sehrál víc než 120 rolí. Objevil se i ve čtyřiceti filmech a nesčetných televizních inscenacích včetně Ordinace v růžové zahradě. Nejčastěji, jak sám říkal, byl obsazován do rolí ředitelů a církevních funkcionářů: "Zahrál jsem si od farářů přes biskupy až po papeže takřka všechny církevní funkcionáře."

Nejznámější byl ale Brouskův hlas: jeho dikce byla nenapodobitelná, jeho hlas měl charisma, a proto byl od roku 1946 v rozhlase a později v dabingu víc než doma. Naposled namluvil roli profesora Albuse Brumbála v Harry Potterovi. Sólově recitoval v Lyře Pragensis a ve Viole.

Odešel jako poslední ze zlaté generace vinohradských herců, k níž kromě něho patřili bezpochyby pánové Brzobohatý, Brodský či Kopecký. Ač nepocházel ze staré herecké rodiny, sám se stal zakladatelem herecké dynastie Brousků. Známý je i jeho syn Otakar Brousek mladší i vnuk Ondřej, který naposled zazářil na Vinohradech ve hře Poslední z Haussmanů. Do rodiny patří i herečka Jaroslava Brousková a zeť Ladislav Potměšil.

Spustit audio