Karel Havlíček Borovský. Kritik rakouského absolutismu i planého vlastenčení

29. červenec 2021

Dnes si připomínáme výročí úmrtí patrně největšího českého novináře 19. století. Napsal Petr Kukal. Další Příběhy z kalendáře můžete poslouchat online na webu Dvojky a v aplikaci mujRozhlas.

Karel Havlíček Borovský stál mezi c. k. rakouskou policií a sentimentálně vlastenčícími obrozenci a obě strany dráždil. Po Rakousku žádal politická práva pro národy monarchie, slovanské zejména, po Češích pak víc práce než patosu. Volal po vyšším vzdělání národa, mimo jiné po založení české průmyslové školy.

V Brixenu trpěl, i když mu vzduch prospíval

Apeloval na vyšší úroveň české literatury, která se nesmí spokojit s plytkými náměty a s povrchním zpracováním jen proto, že jsou vlastenecké. Za svoje články stanul dvakrát před rakouskými soudy; v obou případech se brilantně obhájil a byl osvobozen.

Zlom v jeho životě znamenalo vyhnanství v Brixenu, kam byl vypovězen za Bachova absolutismu. Ač samotný pobyt nepředstavoval žádné tělesné nepohodlí a čistý alpský vzduch Havlíčkovi i jeho ženě, která se za ním směla přistěhovat, spíše prospíval, on sám tu trpěl.

Domů přijel nakonec už jen zemřít. Jeho pohřeb se stal národní manifestací a kolem jeho osudu vyrostla mučednická legenda, která jeho skutečnou velikost mnohdy spíše zastírala.

Další Příběhy z kalendáře patří stavbě na vrcholu Ještědu. Zprvu budila rozpaky, dnes je z něj ikona.

V Příbězích z kalendáře si každý všední den po 17. hodině připomínáme osobnosti, objevy a události v důležitých, ale i málo známých nebo zábavných souvislostech.

Jak můžete poslouchat? Živě, zpětně na mobilu i z počítače

Živě v rádiu na Dvojce, od pondělí do pátku po poledních zprávách. Příběhy z kalendáře můžete poslouchat i zpětně na internetu, všechny díly jsou jako podcast ke stažení. Podcast najdete na webu Dvojky nebo na audioportálu mujRozhlas, který si můžete nainstalovat i jako aplikaci.    

Spustit audio

Související