Karel Černý: Roušky znali už v 17. století. V masce se zobákem byla směs bylin, chránila proti moru

26. říjen 2020

Lidstvo se s epidemiemi potýkalo od nepaměti. Izolace, lazarety, karanténa. Už ve středověku platila podobná opatření jako zažíváme dnes. 

Čtěte také

Dějiny lékařství přinášejí zajímavé údaje a mnoho srovnání se současnou celosvětovou epidemií koronavirem. Jaká byla v historii opatření a měli lidé důvěru v lékaře? „Důvěra vždycky kolísala,“ říká historik lékařství Karel Černý v pořadu Jak to vidí... 

Výrazy jako epidemie nebo pandemie vycházejí ze starořečtiny. „Důležité poznatky poskytlo dílo, kterým Thukydidés popsal athénský mor. Významné je tím, jak detailně to popsal,“ vysvětluje historik v rozhovoru na Dvojce.

Účinná opatření byla známa už v 16. století

Logo

Ke konci středověku lidé věřili nadpřirozeným silám, ale bylo už možné vytvořit i první komunitní opatření proti šíření nákazy. V 16. století se opatření zdokonalila a podobají se těm, která známe dnes,“ říká Černý. „Izolace nemocných, zakládání lazaretů, karanténa. Není to nic nového.

Kdy se v historii poprvé objevila rouška? Lidé se nejprve bránili zápachu. V 17. století máme zdokumentovány zobáky, které slouží jako kontejnery na vonné směsi a byliny,“ popisuje.   

Opatření přinášejí efekt postupně, vědci potřebují čas

Jak účinná tato opatření byla, je podle historika Černého velmi složité určit. „Nemáme totiž přesné údaje, protože mnoho zemí nemá možnost vést kvalitní zdravotnickou dokumentaci.“ Odhaduje se, že při španělské chřipce zemřelo mezi 25 a 50 miliony lidí. „Mor v polovině 14. století připravil o život až třetinu populace v Evropě, vypočítává odborník na historii lékařství. 

Za pozitivní považuje výzkum a vědecké poznatky. „Konkrétní výsledky nemají vědci hned. Pozitivní dopady na náš život jsou ale dramatické. Rád bych zmínil například obrovský význam zavedení očkování proti neštovicím.“ 

Další témata rozhovoru: jaká protiepidemiologická doporučení platila už v Antice; jaký význam měly epidemie v minulosti. 

Spustit audio

Související