Karel Barták: Vakcín v EU sice přibývá, ale nervozita přesto stoupá

14. březen 2021

Evropská léková agentura schválila ve čtvrtek už čtvrtou očkovací látku proti covidu-19. Tentokrát to byla vakcína od americké firmy Johnson & Johnson, vyvinutá její evropskou filiálkou Janssen. Pozoruhodné na ní je, že je podávána pouze v jedné dávce a skladuje se v prosté lednici, je proto ideální pro použití praktickými lékaři.

Přesto oznámení o jejím posvěcení nevyvolalo bouři nadšení, ale spíše skepsi a nervozitu. Firma Johnson & Johnson totiž souběžně s ním lakonicky sdělila, že závazek dodat do Evropské unie 200 milionů dávek sice splní, ale není vůbec jisté, kdy během dubna začne dodávat a jakým tempem to půjde.

Čtěte také

Tato slova zapůsobila jako studená sprcha na beztak již vynervovanou Evropu, která se souběžně hádá o objemy dodávek vakcín s britsko-švédskou firmou AstraZeneca. Ta měla být jakousi vlajkovou lodí vakcinační kampaně, ale zatím výrazně zaostává za slíbeným harmonogramem. A navíc ji poškozuje krize důvěry, protože její vakcínu zprvu politikové v čele s francouzským prezidentem Macronem podezírali, že neúčinkuje na lidi nad 65 let. Když se vyjasnilo, že to tak není, objevily se ojedinělé případy embolií po jejím podání v Rakousku, Dánsku a Itálii, kde bylo očkování pozastaveno.

Tyto incidenty jitří už beztak přecitlivělou náladu v zemích Unie – světlo na konci tunelu se přibližuje pomaleji, než si mnozí ještě nedávno slibovali. Záchrana je jaksi na dosah ruky, ale přesto nepřichází a ještě nějakou dobu nepřijde. Morálka ve společnosti upadá a lidem dochází trpělivost. Množí se demonstrace a násilné střety s policií, stejně jako čím dál častější porušování zatím vesměs přísných sanitárních opatření. Je jasné, že pokud nedojde k relativně rychlému uvolnění, hrozí tu a tam nepříjemné výbuchy.

Vydržet a chránit se

Čísla hovoří jasnou řečí. Podle statistiky Náš svět v datech z 8. března dostalo zatím aspoň jednu injekci proti covidu šest procent obyvatel Evropské unie, 17 procent Američanů, 32 procent Britů, 35 procent občanů Spojených arabských emirátů a 57 procent Izraelců.

Čtěte také

Politikům napříč Unií leží v žaludku toto evropské zaostávání a obviňují Evropskou komisi, že se nestarala lépe. To vytočilo i jinak klidného šéfa Evropské rady Charlese Michela, který vyčetl Británii a Spojeným státům, že si všechny doma vyrobené vakcíny nechávají pro sebe, zatímco Evropa vedle uspokojování svých potřeb zásobuje vakcínami spoustu dalších zemí, a tím projevuje solidaritu nezbytnou v době pandemie.

Zvláštní chování předvádí v tomto kontextu Česká republika, která jako země s nejvyšším výskytem onemocnění i smrtností drží černého Petra neschopnosti se s nákazou vypořádat. Evropská unie v posledních dnech reaguje na naše SOS bonusovými dodávkami vakcín i nabídkami volných lůžek intenzívní péče. Zato premiér Babiš loví šest měsíců před volbami voliče tím, že jezdí po světě a předvádí, jak shání ruské, čínské nebo hypotetické izraelské vakcíny – zatímco ty dodané evropské mnohdy trčí dlouhé dny ve skladech, než se je podaří rozvézt.

Nové mutace koronaviru urychlily šíření nákazy a neutralizují tak dopady dosavadního očkování, a to i v zemích, které jsou hodně napřed. Jsme v nebezpečném okamžiku, kdy epidemiologové radí vydržet a chránit se, zatímco podnikatelé tlačí na vlády, aby začaly uvolňovat, a lidé dávají stále hlasitěji najevo únavu i frustraci.

Karel Barták

Hroutí se tak společenská smlouva mezi občany a vládami, které musejí čím dál víc lavírovat mezi imperativy společné bezpečnosti a respektováním individuálních práv a svobod. Dobrý konec tohoto dilematu přinese jedině masové očkování. Věřme tedy ještě jednou Evropské komisi, že v dubnu a květnu konečně dorazí slibované a nasmlouvané stamiliony dávek, které změní situaci, a buďme hlavně připraveni je rychle použít.

Autor je bývalý zpravodaj ČTK v Bruselu

autor: Karel Barták
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.