Karel Barták: Francie utrpěla šrámy při sestavování Evropské komise

21. říjen 2019
Sylvie Goulardová se měla stát komisařkou pro vnitřní trh

Ještě nikdy se nestalo, že by Evropský parlament zamítl osobu nominovanou Francií do Evropské komise. Až letos.

Poslanci masově hlasovali proti kandidatuře Sylvie Goulardové, která se měla stát komisařkou pro vnitřní trh, což je jedna z nejdůležitějších pozic v evropské exekutivě.

Čtěte také

Poslali tím zcela jasný a negativní vzkaz jak prezidentovi Emmanuelu Macronovi, který Goulardovou navrhl, tak budoucí šéfce komise Ursule von der Leyenové, která ji přijala, potvrdila a vybavila silným portfoliem.

Faktem je, že jim tento husarský kousek dost ulehčila sama Goulardová, která nebyla schopna přesvědčivě vysvětlit, proč kdysi jako europoslankyně používala evropské peníze k placení asistentů doma ve Francii. Ani proč si nechala od americké lobbistické firmy platit ve stejné době tučné honoráře za velmi skromné výkony.

Goulardová ostatně už před časem odstoupila z úřadu francouzské ministryně obrany kvůli stejným podezřením a pochybnostem. Ačkoli mezitím vrátila Evropskému parlamentu pochybně utracené peníze, poslanci měli plné právo se ptát, jak může usilovat o křeslo komisařky, když považovala za nezbytné opustit křeslo ministryně. A také si to nenechali ujít.

1:0 pro parlament?

Ursula von der Leyenová ztratila tedy už tři potenciální členy svého týmu poté, co přes Evropský parlament neprošli také kandidáti navržení Rumunskem a Maďarskem.

Čtěte také

V třaskavé bruselské atmosféře se mluví hodně o politikaření a poukazuje se na to, že oběti pocházejí po jedné z řad křesťanských demokratů, socialistů a liberálů, takže je vyrovnáno a hlad po krvi je uspokojen. Na druhé straně je ovšem zřejmé, že všichni tři zamítnutí měli máslo na hlavě, a parlamentu nelze dost dobře vyčítat, že jim neumožnil zasednout v kolegiu komise.

Pozoruhodné je, že Emmanuel Macron svedl odpovědnost na von der Leyenovou. Prý ho ujistila, že kandidaturu Goulardové předjedná se šéfy politických frakcí v Evropském parlamentu. Obvinění přinejmenším nevkusné, na které hned příslušní předsedové reagovali, že ne-ne-ne, nikdo s nimi nejednal, kdepak. Takže si smlsli jak na Macronovi, tak na von der Leyenové.  

Když už jsme u toho, připomeňme, že maďarského adepta Jánose Turscanyiho a rumunskou Rovanu Plumbovou sestřelil už právní výbor Evropského parlamentu kvůli podezření ze střetu zájmů; na jejich slyšení před odbornými výbory ani nedošlo. To se také ještě nestalo.

Karel Barták

Nepanuje ani shoda v tom, zda právnímu výboru taková věc přísluší. Máme-li tedy v tuto chvíli odhadnout nějaký výsledek dosavadního sestavování nové Evropské komise, tak to bude 1:0 pro parlament. Jeho představitelé už ostatně sdělili budoucí šéfce komise, ať se netěší, že se ujme žezla už v listopadu. Do té doby parlament nestihne nové kandidáty vyslechnout. Pokud je ovšem vlády nominují. V Rumunsku žádná vláda není a roztrpčený prezident Macron podle všeho nehodlá spěchat.

Autor je publicista

autor: Karel Barták
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.