Karel Barták: EU zastaví postupně dovoz ruského uhlí, na ropu a plyn zatím nedošlo

8. duben 2022

Jde to, ale dře to. Tak by se dal shrnout dojem z úporného jednání členských zemí Evropské unie, které se po dva dny snažily domluvit další, pátý balíček sankcí proti Rusku za jeho agresi proti Ukrajině. Čekalo se, že pod dojmem záběrů civilistů povražděných ruskými vojáky v Buči a dalších ukrajinských městech nasadí Evropa opravdu těžký kalibr, tedy že se odhodlá k embargu na dovoz ruských energetických surovin.

Nakonec hora porodila myš – Evropská unie přestane dovážet ruské uhlí, které představuje jen zlomek ruských příjmů z energetického vývozu do Evropy, a to ani ne hned, ale až od srpna, aby mohly doběhnout nasmlouvané dodávky.

Čtěte také

Jednání velvyslanců členských zemí v Bruselu odhalilo značnou nejednotu, což není šest týdnů po zahájení ruské války dobrá zpráva ani pro Ukrajinu, ani pro mír. Proti embargu na ropu i plyn se postavilo Německo podporované Rakouskem.

Nejrozhodněji je odmítlo Maďarsko Viktora Orbána. Přitom je nabíledni, že právě a jedině takovéto krajní opatření může otřást ruským odhodláním dosáhnout na Ukrajině rychle aspoň nějakého vítězství. Jedině stopka přílivu peněz do ruské státní kasy může zvrátit vývoj událostí. Šéf evropské diplomacie Josep Borrell upozornil, že zatímco se EU chlubí, že na nákup zbraní pro Ukrajinu uvolnila už miliardu eur, je to zhruba tolik, kolik členské země platí za ropu a plyn Rusku každý den. Od začátku války už to dělá 36 miliard.

Smyčka, která se kolem Ruska svírá

Evropské země tak čelí obvyklému dilematu, zda je bližší košile než kabát. Na jedné straně jsou zde politické a zejména morální imperativy, na druhé ekonomická a sociální hlediska.

Čtěte také

Bude veřejné mínění většinově ochotno pohlížet na zdražování benzínu a nafty, omezování dodávek plynu, inflaci dopadající na peněženku každého občana jako nezbytné oběti, které musíme přinést v zájmu míru na kontinentu a solidarity s napadenou Ukrajinou? Dokáží jim to vlády vysvětlit? Nebo se začnou lidé bouřit proti snižování životní úrovně, což bude voda na mlýn demagogům a populistům všeho druhu? Maďarský Orbán už vyhlásil, že jakékoli embargo na ropu a plyn je pro něj červená čára, za kterou v zájmu Maďarska on nepůjde.

V tomto kontextu se těžko buduje jednomyslnost, která je nezbytná ke schválení nejtvrdších sankcí EU a po které volá noc co noc ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskij. Zapravdu mu dal ve čtvrtek Evropský parlament, který navzdory zmíněnému dilematu evropských vlád schválil nejostřejší podobu navržené rezoluce, ve které požádal o „okamžitý a kompletní“ zákaz dovozu ruské ropy, uhlí, jaderného paliva a také plynu.

Čtěte také

Europoslanci samozřejmě nemají vládní odpovědnost a vědí, že jejich usnesení není pro nikoho závazné. Nicméně aspoň oni nastavují zrcadlo německé, rakouské či maďarské vládě. Bývalý belgický premiér Guy Verhofstadt připomněl v rozpravě Německu jeho minulost a tudíž i mimořádnou odpovědnost za mír v Evropě. „Očekáváme, že se postaví do čela a bude nás vést svým příkladem,“ vzkázal do Berlína.

Nebuďme nespravedliví, pátý balíček sankcí obsahuje celou škálu restrikcí, které budou pro Rusko, jeho ekonomiku a jeho elitu velmi nepříjemné. Ruské lodě nebudou smět až na výjimky vplouvat do evropských přístavů, ruské kamiony zůstanou stát na hranicích EU.

Karel Barták

Ruské podniky nedosáhnou na evropské počítače, polovodiče, stroje a zařízení a nevyvezu do Evropské unie ani dřevo, ani alkohol. A tak dále. Další příspěvky do smyčky, která se kolem Ruska svírá a vylučuje ho z mezinárodního společenství i ekonomické součinnosti.

Válku na Ukrajině to však nezastaví. Evropská komise slibuje, že záhy předloží další návrh, tentokrát už na útlum dovozu ruské ropy. Její předsedkyně Ursula von der Leyenová to bude nepochybně slibovat při návštěvě Kyjeva. Jenže nevíme, jak se k tomu vlády Německa či Maďarska postaví.

Autor je bývalý zpravodaj ČTK v Bruselu

autor: Karel Barták
Spustit audio