Karanténa je pro Brity šancí, jak i v budoucnu výrazně snížit počet nákaz pohlavně přenosnými chorobami

12. květen 2020

Podle britských vědců je období karantény jedinečnou šancí, jak trvale eliminovat pohlavně přenosné choroby. Situace v Česku zatím není statisticky podložená.

Britové kvůli karanténě stále smí opustit své domovy pouze ve výjimečných případech. Karanténa se tak stala nucenou sexuální abstinencí, při které se přirozeně omezuje intimní styk s novými partnery. Podle sexuologů je to šance pro výrazné snížení přenosu pohlavních infekcí.

Čtěte také

Britové by se měli po rozvolnění současných opatření otestovat domácími testy na pohlavně přenosné infekce, a to i v případě, že nemají žádné příznaky. Podle sexuologa a šéfa Britské asociace sexuálního zdraví a HIV Johna McSorleye by se díky tomu u lidí s infekcí mohla okamžitě zahájit léčba a k přenosu pohlavních chorob by pak už téměř nedocházelo.

V případě HIV pozitivních lidí, kteří svou infekci zjistili až v době karantény, je šance, že právě v tom nejinfekčnějším období nemoci nikoho dalšího nenakazí. „U HIV trvá minimálně šest týdnů, než je možné virus identifikovat,“ říká Hana Malinová, ředitelka organizace Rozkoš bez rizika, která se věnuje snižování rizik při práci sexuálních pracovnic. „Člověk je ale v této době dokonce více infekční než v další fázi nemoci, kdy už je přítomnost HIV viru možné potvrdit.“

Čtěte také

Podle britských lékařů počet HIV superinfekčních jedinců neustále klesá a potvrzují to i čísla londýnské kliniky Dean Street. Právě zde lidé běžně dostávají recept na postexpoziční profylaxe, tedy antivirový lék, který se užívá okamžitě po rizikovém pohlavním styku. Dokáže zabránit dalšímu šíření viru HIV v těle. V současnosti klesl počet takových klientů na pětinu obvyklého množství.

Je v Česku méně lidí infikovaných pohlavně přenosnými chorobami?

Podle Malinové nemáme dost údajů o sexuálním chování lidí v době koronaviru. Možný pokles počtu nakažených pohlavně přenosnými chorobami v době karantény se také projeví až po určité době.

Přenos pohlavní infekční choroby máme spojen s promiskuitou. Ale když budou všichni zdraví, tak i při promiskuitním chování k žádné pohlavní infekci nedojde, protože neexistuje. Do chvíle, než se objeví jediný případ, který přenos opět rozpoutá.


Hana Malinová

Organizace Rozkoš bez rizika má ve všech pobočkách otevřeno, na vyšetření kvůli pohlavně přenosným chorobám ale přišlo velmi málo klientek. Podle Malinové proto, že se teď snaží hlavně přežít, takže starost o pohlavně přenosné infekce jde stranou.

autoři: Martina Rasch , mrk
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.