Kanadské Ontario po roce ruší garantovaný příjem. Prý se nevyplácí

Kanadská provincie Ontario předčasně ukončí experiment s takzvaným nepodmíněným příjmem. Regionální ministerstvo sociálních věcí tvrdí, že projekt je zbytečně drahý a rodinám jednoznačně nenabízí odpověď na jejich problémy. Podobný pokus v blízké době hodlá ukončit také Finsko, všímá si německý deník Süddeutsche Zeitung.

Garance nepodmíněného příjmu bude v Ontariu zrušena pouhý rok po zavedení. Původně se zamýšlelo, že ti lidé ve věkové kategorii osmnácti až 64 let, kteří si ročně vydělají méně než 34 tisíc kanadských dolarů, v přepočtu necelých 600 tisíc korun, budou dávku dostávat po dobu tří let. Mnohé rodiny proto nyní musejí přehodnotit své plány.

Česká společnost není na nepodmíněný základní příjem připravena, tvrdí prognostik Potůček

prof. Martin Potůček

Základní nepodmíněný příjem: termín, který se pomalu stěhuje z filozofických traktátů, aspoň experimentálně, do reality. Má to být jednotná dávka, která přinese základní živobytí každému obyvateli, bez ohledu na to, jestli pracuje, nebo ne.

Lidé na peníze mají nárok od loňska, kdy projekt zahájila tehdejší liberální předsedkyně provinční ontarijské vlády Kathleen Wynneová. Jejím cílem bylo zjistit, jak se dávka projeví na zdraví a vzdělanosti účastníků. Nicméně už tehdy bylo jasné, že by mohl pokus zkrachovat, pokud se vymění regionální kabinet.

Konzervativci totiž v předvolebním klání vůči projektu vystupovali odmítavě. V červnu pak ve volbách zvítězili a současný premiér Doug Ford dal nepodmíněnému příjmu červenou. Byl to dokonce první krok jeho vlády.

Pracovat se vyplácí

Je to přitom již podruhé, co se podobný experiment v Kanadě zastaví předčasně. V 70. letech se v osmitisícovém městě Dauphin konal projekt s názvem Mincome. Z celosvětového měřítka to bylo poprvé, kdy obyvatelé jednoho celého města měli nárok na nepodmíněný příjem. A přesně jako nyní v Ontariu, také v Dauphinu pokus skončil se změnou politické reprezentace.

Nepodmíněný příjem? Idea působivá, ale prakticky neproveditelná, protože je drahá, tvrdí ekonom

03624618.jpeg

Zelení na svém nedávném sjezdu zařadili mezi cíle svého snažení univerzální občanský příjem, který by nahradil sociální dávky. Omezil by tento krok byrokracii a motivoval lidi k intenzivnějšímu hledání práce, nebo by naopak neúměrně zatížil vysokými daněmi ty, kteří zaměstnání mají?

Analýza získaných údajů proběhla až o mnoho let později. Výsledek byl takový, že díky garantovanému příjmu poklesly náklady ve zdravotnictví a zlepšil se tělesný i duševní stav lidí.

Nyní, stejně jako před 40 lety, politici zrušení experimentu zdůvodňují penězi. Náklady na financování celého tříletého období by se podle původních odhadů pohybovaly okolo 150 milionů kanadských dolarů. To je třikrát více, než kolik se vyčlenilo pro projekt Mincome. A jako tehdy v Dauphinu, tak také v Ontariu se dávka lidem za každý vydělaný dolar snížila o padesát centů. To proto, aby pracovat bylo vždy lukrativnější než zahálet.

Politici ale přesto došli k závěru, že nepodmíněný příjem rodinám nenabízí odpovědi na jejich problémy. Alespoň podle regionální ministryně sociálních věcí Lisy Macleodové. Přesnými daty ale svou výpověď nepodložila. Také zůstává neznámé, kdy přesně se projekt zastaví.

Ostudné a nezodpovědné

Süddeutsche Zeitung informuje o prudkých reakcích na zastavení vyplácení dávek. Vůdkyně opozice v provinčním parlamentu, předsedkyně regionální pobočky středolevé Nové demokratické strany Andrea Horwathová úmysl označila za „ostudný“ a „nezodpovědný“. Otázkou ale především zůstává, jak rodiny pobírající garantovaný příjem budou kompenzovat jeho výpadek.

Lidé žijící sami dostávají ve formě dávky v přepočtu až 280 tisíc korun ročně. Rodiny dokonce o více než 100 tisíc korun více. „Jsem šokovaný,“ řekl nejmenovaný příjemce peněz kanadské stanici CBC. A dodal, že měl rozpočet rozmyšlený na tři roky a nyní jsou jeho plány pryč.

Německý deník připomíná nedávné oznámení z Finska. Také tamní vláda se rozhodla, že předčasně ukončí experiment s garantovaným příjmem, který v zemi odstartoval minulý rok a měl trvat 24 měsíců. Kabinet v Helsinkách odmítl i apely sociálního úřadu, aby byla dávka účastníkům i nadále poskytovaná.

Pokus s nepodmíněným příjmem měl pomoci zjistit, jestli se lidé, kteří jej dostávají, budou více zajímat o práci také v případě, kdy jim nehrozí ztráta sociálních benefitů. Pojem „nepodmíněný příjem“ ale není pro finský model zcela správné označení. Dávku totiž dostávali pouze nezaměstnaní Finové a peníze stěží stačily na pokrytí běžných výdajů, vysvětluje Süddeutsche Zeitung.

autor: rer
Spustit audio