Kamila Pešeková: Zuzana Čaputová ve šlépějích německé kancléřky?

17. červen 2019

Slovensko má novou hlavu státu. Zuzana Čaputová se v sobotu ujala úřadu, který v dějinách Slovenska ani Československa ještě nikdy nezastávala žena.

V zemi, která se stále ještě nevypořádala s vraždou mladého novináře, vzbudilo její zvolení koncem března velká očekávání.

Čaputová, která se až do minulého víkendu prakticky neobjevovala na veřejnosti a budovala svůj tým, ve svém inauguračním projevu uvedla, že nepřišla vládnout, ale sloužit občanům. Dále kritizovala pokračující korupci a nedůvěru občanů ve státní instituce a dala najevo, že v tom vidí své priority pro příštích pět let.

V tomto úsilí bude moct navazovat a pokračovat v tom, co započal její předchůdce Andrej Kiska. Proto bude její výchozí pozice v tomto jednodušší, Čaputová nemusí otáčet kormidlem, ale „jen“ držet nastavený kurz.

Proti tomu ale bude stát velká část zavedených politických stran, počínaje například vládní stranou Smer, přes Slovenskou národní stranu, až třeba po Kollárovy populisty z hnutí Sme rodina či radikální extremisty z Kotlebovy strany. Jejich koalice, ať už formálně stvrzená smlouvou nebo fakticky hlasující společně, může novou prezidentku celkem úspěšně tlačit do kouta, protože k tomu zatím má většinu v parlamentu.

Zvládli jsme to

Největší výzvou pro Zuzanu Čaputovou tak bude, zmíněnou blokádu překonat, ale bez toho, aby při tom rezignovala na některý ze svých cílů. Také to bude vyžadovat, aby nepolevila ze způsobu komunikace, který byl charakteristický pro její kampaň: aby namísto konfrontace nebo osobních urážek nabízela dialog, a to někdy i za cenu úplného sebezapření.

Na rozdíl od svého předchůdce jí hraje do karet, že slovenský stranický systém je zrovna hodně v pohybu, dosud dominantní Smer je na ústupu z někdejší slávy, naopak nová hnutí směřují do parlamentu.

První velkou zkouškou pro prezidentku Čaputovou bude, jak naloží s výsledky příštích parlamentních voleb, které proběhnou na Slovensku nejpozději na jaře příštího roku. A to, jestli dokáže promítnout do utváření nové vlády své vysoké morální hodnoty a proměnit je v mantinely, že ministry nemohou být lidé spjatí s kontroverzními kauzami nebo prosazující otevřeně rasistické postoje.

Ve své první oficiální řeči nová prezidentka několikrát, zřejmě zcela záměrně, zopakovala větu: „Zvládli jsme to.“ Stalo se tak, když mluvila o rozdělení Československa, o úspěšném boji s nezaměstnaností i o úspěchu, když Slovensko nakonec dohnalo ztrátu na své sousedy a dokázalo vstoupit spolu s nimi do evropských struktur.

Kamila Pešeková

Věta „Zvládli jsme to“ silně připomíná slova německé kancléřky Angely Merkelové „Wir schaffen das“ (zvládneme to), kterou opakovaně používala v souvislosti s migrační krizí. Stala se symbolem otevřené politiky. A o podobnou otevřenost se zřejmě bude snažit i Zuzana Čaputová.

Autorka je komentátorka Českého rozhlasu

Spustit audio