Kamila Pešeková: Výročí SNP a marné výzvy k jednotě slovenského národa

31. srpen 2020

Ani pandemie koronaviru nedokázala narušit oslavy Slovenského národního povstání, které se konaly jako každý rok v Banské Bystrici.

Oproti loňskému kulatému výročí chyběla přehlídka vojenské techniky. I tak se oslav letos zúčastnila tisícovka pozvaných hostů. Mezi nimi byli především přímí účastníci povstání.

Čtěte také

Prezidentka Zuzana Čaputová ocenila jejich odvahu, jakou před 76 lety prokázali. Uvedla také, že civilizační hodnoty se musí bránit dřív, než se objeví první zárodky jejich ohrožení. „Přijměme svoji odpovědnost za Slovensko a nesme ji tak statečně, jako to dokázala povstalecká generace,“ pronesla prezidentka.

Právě hledání těch skutečných hodnot je to, co Slovenskem v posledních letech hýbe. Ani ne tak v souvislosti s povstáním, které si pamatuje málokdo, ale právě s nedávnými událostmi, které si pamatuje většina obyvatelů Slovenska. Mezi ně patří hledání pravdy a snaha o očistu veřejného života od korupce a mafiánských praktik.

Podle premiéra Igora Matoviče je Slovenské národní povstání „symbolem slovenské odvahy“. Tyto události tvoří skutečně slovenskou identitu, jako jedna z mála historických událostí jsou specificky slovenské a zároveň hodnocené kladně. Takových momentů nemá Slovensko ve své historii tolik. A díky SNP se mohlo po druhé světové válce zařadit mezi vítězné země.

Ficův trucpodnik

Výzev ke společnému postupu a k jednotě, zazněla během vzpomínkového shromáždění v Banské Bystrici celá řada. Nejen od prezidentky nebo premiéra, ale i od šéfa parlamentu Borise Kollára. O to víc bilo do očí, že největší opoziční strana v zemi, tedy Smer-sociálna demokracia, na místě chyběla. Přesto, že v dobách, kdy na Slovensku vládla, využívala výročí povstání k tomu, aby vyzdvihovala vlastní protifašistické tradice.

Čtěte také

Namísto toho bývalá vládní strana uspořádala svůj vlastní podnik, vzdálený deset minut chůze od památníku povstání. Jak řekl šéf strany a bývalý premiér Robert Fico, stalo se tak kvůli tomu, že nechtěli být spolu na jedné akci se „zloději a úchyláky“, což bylo určeno Kollárovi a Matovičovi. Fico tím dosáhl svého: veřejnost si ho po delší době zase všimla a slovenská média věnovala jeho trucpodniku pozornost.

O důvodech expremiéra nejít na oficiální oslavy si je možno myslet si cokoli. Pokud bychom se podívali do dob, kdy ještě vedl vládu, našli bychom určitě projevy, kde i Fico zdůrazňoval hodnoty a vyzýval k jednotě, aby Slováci na chvilku odložili úzké stranictví a naopak se spolu semkli v pohledu na povstání, jako na jeden ze světlých bodů svých dějin.

Kamila Pešeková

Svým chováním a polemikou vůči současným představitelům státu, tak bývalý předseda vlády znovu potvrdil, že se postupně vzdaluje od konstruktivní opoziční politiky.

Naopak stále víc zabředává do postojů, které zpochybňují současný politický systém, jaký se na Slovensku vytvořil před 30 lety. I to, že Fico záměrně chyběl na oslavách Slovenského národního povstání, dokládá, že s tím systémem nechce mít nic společného.

Autorka je komentátorka Českého rozhlasu

Spustit audio