Kamila Pešeková: Slovenští zemědělci proti aroganci moci

22. červen 2018

Vlastnit půdu bylo nejen na Slovensku kdysi dobrým kapitálem, na který nedosáhl každý. Nejnovější události u našich východních sousedů ukazují, že půda může být také zdrojem obrovských politických problémů.

Zemědělství byla jedna z oblastí, o níž se toho na Slovensku dlouhou dobu moc nevědělo. Prostě bylo a nějak fungovalo. Až teprve vražda mladého investigativního novináře Jána Kuciaka a především jeho nedokončené články trochu poodkryly kriminální pozadí a mafiánské struktury místy působící v tomto odvětví.

K nejzávažnějším problémům patří v první řadě korupce. Na Slovensku funguje v rámci velice propracovaného systému umožňujícímu profitovat vyvoleným. Korupce zasahuje do všech oblastí společnosti, do všech úřadů a regionů. Mít známé na správném místě a „umět si vše správně zařídit“ je hlavním předpokladem úspěšného podnikání nebo jednoduše fungování ve společnosti.

Korupce na Slovensku také způsobila, že se dlouhá léta dařilo na východě země čerpat zemědělské eurodotace specifickému okruhu lidí. Byli napojeni na Ľubicu Roškovou, vystudovanou psycholožku a dnes už bývalou poslankyni strany Smer dlouholetého premiéra Roberta Fica.

Dotace čerpala na půdu, na kterou neměla nárok, v některých případech dokonce nešlo ani o půdu, ale o asfaltové plochy. Místní farmáři byli při obraně vlastních práv někdy fyzicky napadáni a zastrašováni s tím, že boj proti Roškové, přezdívané „hraběnka“, nemohou nikdy vyhrát.

Ti, co neví, jak se sází kukuřice

O těchto mafiánských způsobech psal v minulých měsících podrobně slovenský novinář Andrej Bán a až jeho články způsobily, že veřejnost najednou zjistila, v jak ubohém stavu se slovenský agrární sektor nachází. K problému tak muselo chtě nechtě zaujmout stanovisko i Ministerstvo zemědělství. Vydalo kvůli tomu několik prohlášení, uspořádalo tiskovky a slíbilo nápravu. Jinak se nic konkrétního nezměnilo.

Situace slovenských zemědělců je v současné době tak zoufalá, že – jak sami prohlašují – nemají co ztratit. Proto se rozhodli k mimořádnému kroku: Z východního Slovenska se vybrali na traktorech a dalších zemědělských strojích stovky kilometrů do Bratislavy, aby protestovali proti současnému stavu.

Zemědělci, kteří se dožadovali přijetí u premiéra Petra Pellegriniho, se ale dočkali pouze arogantní reakce, když premiér prohlásil, že mezi nimi přišli i tací, co prý ani neví, „jak se sází kukuřice“. Z toho je vidět, že Pellegrini nebere situaci zemědělců vážně a že se nepoučil ani z chyby svého předchůdce Fica, který označil chudý slovenský východ paušálně za „místo, kde nic není“.

Kamila Pešeková

Zástupci vlády se tak pravděpodobně spoléhají na to, že pomalu začínají žně a nespokojení zemědělci se budou muset vrátit do práce. Tím se ale nic nezmění. Jedině snad, že by se k nim časem připojily další profesní skupiny, jejichž situace není o moc lepší. A že jich není na současném Slovensku, v šestém roce vlády formálně levicové strany, zrovna málo.

autor: kap
Spustit audio