Kamila Pešeková: Slovenským expremiérům se do očkování nechce, prezidentka Čaputová naopak k očkování vybízí

26. červen 2021

V celé Evropě je v těchto dnech očkování proti koronavirové pandemii v plném proudu. Ale ochota občanů nechat se očkovat klesá. Aspoň na Slovensku to platí – 64 procent obyvatel zatím nemá žádnou vakcínu proti koronaviru.

Čtěte také

Jde o nejnižší míru proočkovanosti ve srovnání zemí Visegrádské čtyřky, ale také jednu z nejnižších v Evropské unii. Na Slovensku nedávno potvrdili výskyt delta varianty koronaviru u muže, který se vrátil z Ruska. A epidemiologové začali bít na poplach, že aktuální nízká proočkovanost může způsobit velké komplikace během ohlašované třetí vlny. V reakci na to se počet lidí, kteří jsou přihlášeni v takzvané virtuální čekárně, až na ně dojde s očkováním řada, najednou skokově zvýšil.

Sputnik

Procento naočkovaných na Slovensku nepomohla zvednout ani ruská vakcína Sputnik V, která v konečném důsledku přinesla zemi víc problémů než užitku. Zájem o ni nakonec projevilo zhruba 14 tisíc Slováků, ve srovnání se dvěma stovkami tisíc nakoupených dávek je to přece jen dost málo.

Čtěte také

Vzhledem k blížícímu se datu expirace se Slovensko nyní snaží udat Sputnik jinde, a tak ho buď daruje, nebo prodá. Zájem projevila už Argentina a balkánské země. Pokud by ruská vakcína nevyvolala na Slovensku tolik zlé krve, včetně hluboké vládní krize a výměny premiéra, dalo by se s jistou nadsázkou říct, že Slovensko tím zahajuje svou vlastní vakcinační diplomacii.

Politická otázka

V situaci, kdy klesá ochota nechat se očkovat a mnozí slovenští občané se oddávají falešné jistotě, že už jim zas toho tolik nehrozí, vystoupila se zásadním projevem prezidentka Zuzana Čaputová. Vyzvala občany, aby neváhali a nechali se očkovat.

„Být infikován ve třetí vlně už nebude jen otázka náhody nebo neopatrného chování, ale z velké části to bude otázka volby, otázka rozhodnutí každého z nás,“ uvedla prezidentka. Vytkla hlavně opozičním politikům – a myslela tím především Roberta Fica – jejich veřejná prohlášení k občanům, aby očkování odmítali. „Předmětem politického souboje se nesmí stát naše schopnost čelit pandemii,“ dodala prezidentka.

Otázka zdraví a očkování proti covidu-19 dostala během pandemie skutečně silný politický rozměr. Právě opoziční politik, bývalý premiér Robert Fico, veřejně prohlásil, že se očkovat nenechá, a kritizoval to jako „stádovitou“ věc.

Kamila Pešeková

Jestli považuje za stádo i své očkované spoluobčany, a tím i potenciální voliče, už neřekl. Zajímavé je, že očkování zatím neabsolvovali kromě Fica ani další bývalí premiéři: nejenom Ficův přímý nástupce Peter Pellegrini, ale dokonce ani šéf vládní strany a propagátor Sputniku na Slovensku Igor Matovič. A pak mají občané státu a jeho očkovací kampani věřit.

Autorka je komentátorka Českého rozhlasu

Spustit audio

Související