Kamila Pešeková: Slovenský expremiér Fico porušil pravidla nouzového stavu, policie ho obvinila z podněcování

19. prosinec 2021

V Evropě se nestává často, aby byl bývalý premiér nějaké země – a navíc hlavní opoziční politik – zadržen policií. Na Slovensku se to přihodilo. Policie obvinila expremiéra Roberta Fica z trestného činu podněcování. Fico je podezřelý z toho, že organizoval protestní akci v Bratislavě v čase, kdy v zemi platí nouzový stav, tedy i zákaz shromažďování.

Docent práva Fico je tak podezřelý z toho, že porušoval základní pravidlo fungování společnosti, kterým je dodržování zákonů. Nesejde na tom, jestli se tak stalo z nevědomosti, nebo vědomě, obojí je v každém případě na pováženou.

Čtěte také

V případě Roberta Fica ale můžeme předpokládat, že přesně věděl, co dělá. Jeho strana Smer, která je v opozici a pozvolna roste v průzkumech veřejného mínění, organizovala protestní jízdu automobilů centrem Bratislavy. Podle Fica šlo o „smuteční průvod, na kterém se účastnici loučili s politikou vlády a její mluvčí – prezidentkou Zuzanou Čaputovou“.

Když po několika hodinách Fica z policejní stanice propustili, hned na ulici novinářům sdělil, že celé jeho zadržení bylo absurdní a že je připravený pokračovat v protestech dál. Fico se stal v očích svých příznivců mučedníkem, který je odhodlaný bojovat za spravedlnost i za cenu obětí. Co na tom, že porušuje pravidla nouzového stavu a jde tak špatným příkladem i ostatním občanům. Ti si mohou říct, že co může špičkový politik, mohou i oni.

Mobilizovat ulici

S argumentem, že pravidla by měla platit pro každého stejně, byli před několika dny zadrženi i zástupci Slovenské komory zdravotnických záchranářů.

Čtěte také

Když se před parlamentem sešla asi stovka záchranářů a sester, kteří požadovali navýšení platů, policie zadržela jejich šéfa a dalšího kolegu s argumentem, že během lockdownu jednoduše není možné svolávat taková shromáždění. Za záchranáři přišel na policii právě expremiér Robert Fico a také bývalý ministr vnitra Robert Kaliňák a nabídli jim pomoc. Záchranáři ji odmítli i proto, že se nechtěli stát nástrojem v rukou opoziční dvojice.

Fico je třetí nejpopulárnější politik na Slovensku. Neuškodily mu ani tajné odposlechy, kde se přiznal k falšování testu na koronavirus během své dovolené, ani podezření z vazeb na kontroverzní podnikatele. Už několik měsíců se snaží mobilizovat ulici. Na nejrůznějších protestních shromážděních tepe vládu kvůli jejímu postupu v boji proti covidové pandemii.

Komentátorka Kamila Pešeková

Je třeba připustit, že kabinet vedený nejprve Igorem Matovičem a nyní Eduardem Hegerem mu svými často nekonzistentními kroky nahrával přímo do rukou. Fico je dost zkušený a populistický na to, aby si nechal vládní selhání ujít. Část veřejnosti mu bohužel skočila na to, že se bije za jejich zájmy a chce zlepšit jejich situaci během pandemické krize. Ve skutečnosti mu jde pouze o sebe a svoje vlastní ego.

Autorka je komentátorka Českého rozhlasu

Spustit audio