Kamila Pešeková: Slovensko žádá o pomoc EU – a uvažuje o vakcíně z Ruska

18. únor 2021

Slovensko dosáhlo smutného prvenství. V přepočtu na obyvatele se v přírůstku úmrtí na covid-19 dostalo na první místo na světě. Země, která opakovaně a vytrvale provádí plošné testování, zjišťuje, že jí to výrazně nepomohlo, protože se dostala do mimořádně těžké situace.

Slovensko žádá Evropskou unii o vyslání zdravotníků na pomoc při léčbě pacientů s koronavirem. Země by potřebovala 10 lékařů a 25 zdravotních sester. 

Mobilní chladící přívěsy na mrtvá těla v Nitře

Nemocnice jsou přeplněné a zdravotnictví je na hranici svých možností, někdy až za ní. Srovnání s italským městem Bergamo, které se stalo loni na jaře symbolem první vlny pandemie, je na místě. V některých slovenských městech nestačí místa v márnicích, proto se začaly používat chladicí mobilní přívěsy.

V nemocnicích umírá v průměru každý třetí covidový pacient – ovšem za předpokladu, že má to štěstí nebo známé a do nemocnice se vůbec dostane. Slováci jsou také často schopni věřit různým fake news, která podkopávají stále platný lockdown. Naléhavě chybí jakákoli spolehlivá data, na základě kterých by se opatření a jejich dopady daly vyhodnotit.

Populismus a smajlíky

Ve velké míře se nedodržují nařízení, protože se dostatečně nekontrolují. Například setkání se širokou rodinou lidé nepovažují za riziko. A především Slováci nedůvěřují vládě, která snad vedena dobrými úmysly dělá ale zmatená a nelogická opatření a těm občané nerozumí a jednoduše nevěří.

Čtěte také

Příkladem toho je, když ministr zdravotnictví mluví o mírném zhoršení situace v zemi. A za pár hodin po jeho slovech slovenská vláda oficiálně žádá Evropskou unii o pomoc z důvodu nedostatku zdravotnického personálu.

Aby toho nebylo málo, premiér přijde s dětinským nápadem, kdy na Facebooku vyzve Slováky, aby mu do komentářů napsali, jestli chtějí ruskou vakcínu, nebo ne. A zároveň dodá, že on by tedy Sputnik V zakoupil. Znevažuje tím všechny odborníky a jejich názory, kteří by měli především do veřejné diskuse přispět. Matovičovi se touto jedinou otázkou podařilo rozhádat odborníky i běžné občany.

Hlasem rozumu je v těchto dramatických dnech prezidentka Zuzana Čaputová. Uvedla například, že kabinet Igora Matoviče by se měl méně věnovat experimentům. Vyzvala občany, aby respektovali odborníky, protože „pandemie je navýsost odborná, ne politická otázka“.

Kamila Pešeková

Igor Matovič zanedlouho oslaví první výročí svého volebního vítězství. Tenkrát občanům sliboval, že bude Slovensko spravovat lépe než jeho předchůdci ze Smeru. Pandemie ukázala v plné nahotě, že to nedokázal a že ji nelze porazit populistickými hláškami a smajlíky na Facebooku. Bohužel za to stovky lidí zaplatily svým životem.

Autorka je komentátorka Českého rozhlasu

Spustit audio