Kamila Pešeková: Slovenská náměstí se plní, beznaděj přetrvává

4. květen 2018

Předvečer svatby na Slovensku bývá velkolepý. Jde často o temperamentní a velkolepou rozlučku se svobodou. Aby pak přišel svatební den a nový začátek nového života.

Možná že podobnou oslavu chystali i novinář Ján Kuciak a jeho snoubenka Martina Kušnírová. Pátý květen totiž měl být jejich svatebním dnem. Oba se toho nedožili, protože byli chladnokrevně zavražděni. Na jejich památku se proto v pátek konaly protesty po celém Slovensku, které měly podtitul Předvečer svatby.

Pánové, zastavte to! Domovská redakce zavražděného novináře vyzývá slovenské politiky ke klidu

Robert Fico cítí, že jeho politický konec se blíží a nedokáže se s tím vyrovnat

Slovenská politická scéna je ve varu. Vražda mladého novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky přerostla v politickou krizi, jejíž důsledky si u našich sousedů v tuto chvíli neodváží nikdo předpovědět.

Dva měsíce po vraždě dvou mladých lidí není známý ani náznak stopy, který by vedl k pachatelům úkladného činu. Stále se ještě neví, jestli měla jejich smrt skutečně souvislost s italskou mafií, jak zněla první hypotéza.

Víc jasno není ani ve věci podivného kšeftování s pozemky a zemědělskými dotacemi na východním Slovensku, které fungovalo podle všeho v obrovských rozměrech. Namísto toho, aby se těmto problematickým jevům dostalo patřičné pozornosti, například prostřednictvím veřejnoprávní televize, tak z ní jsou vyhazováni zkušení novináři, kterým šlo o nezávislou žurnalistiku.

Německá kancléřka Angela Merkelová se v Berlíně sešla se slovenskýkm premiérem Petrem Pellegrinim

Na to všechno se má pokud možno zapomenout. Připomínají to tedy zahraniční politici. O případ se tento týden zajímala překvapivě i německá kancléřka Angela Merkelová, kterou v Berlíně navštívil slovenský premiér Peter Pellegrini.

Beznaděj a smýšlení lidí

Ne, že by se problémy současného Slovenska nenazývaly pravým jménem. Ale po slovech zpravidla nenásledují žádné konkrétní činy. I díky tomu dokáže systém korupce a klientelismu na Slovensku tak dobře přežívat. Nestačí vyměnit pár politiků v očekávání, že pak nastane okamžitá náprava.

Základní problém Slovenska je partajokracie, tvrdí slovenský novinář Žitný

Slovenský premiér Robert Fico

Měsíc po vraždě novináře Jána Kuciaka, jeho partnerky a následném politickém zemětřesení má Slovensko novou vládu, i když na starém půdorysu. Tu jmenoval prezident Andrej Kiska. Z kabinetu odešli Robert Fico a Robert Kaliňák, původní vicepremiér ze strany Smer Peter Pellegrini se přesunul na pozici premiéra. V ostře sledovaném křesle ministra vnitra zasedne dosavadní šéf rezortu zdravotnictví Tomáš Drucker, který potvrdil, že vymění vedení policie.

Nemusíme hovořit vždy pouze o velké politice, ale často to začíná již v malém. Každý Slovák má na příslušných místech příbuzné a známé, kteří mu pomáhají obcházet platné zákony a předpisy. A ještě se tím zpravidla chlubí.

Tento systém, kdy mají osobní vazby přednost před objektivitou a pravidly platnými pro všechny, se může změnit pouze tehdy, pokud se změní smýšlení lidí. To ovšem nejde ze dne na den, a proto situace na Slovensku působí stále tak pesimisticky.

Kamila Pešeková

Vládní garnitura se bude i nadále odvolávat na mandát získaný od voličů a nevzdá se svých mocenských pozic. Nespokojenci budou i nadále chodit na náměstí a protestovat proti současnému stavu a nikam to nepovede.

Beznaděj, že změna k lepšímu není možná, protože „staré struktury“ nahradí nové, které se budou chovat úplně stejně, je společným jmenovatelem těchto dnů na Slovensku. Mladá demokracie ještě stále nevyrostla z pomyslných dětských let.

autor: kap
Spustit audio