Kamila Pešeková: Slovenská mlha nad uneseným Vietnamcem

10. srpen 2018

Slovenskem těchto dní hýbe nový politický skandál. Zatímco v únoru šlo o vraždu novináře Jána Kuciaka, která otřásla tamní politickou scénou, tentokrát jde o případ s velkým zahraničněpolitickým záběrem.

Ve hře je pověst Slovenska jako spolehlivé součásti skupiny zemí, které vyznávají západní a demokratické hodnoty.

Před rokem došlo k únosu vietnamského podnikatele Trinh Xuan Thanha z Německa, kde požádal o politický azyl, zpátky do Vietnamu. Mnohé nasvědčuje tomu, že při únosu tohoto muže sehrálo velkou roli Slovensko.

Kdo je Trinh Xuan Thanh?

Aby se vietnamský podnikatel dostal mimo Evropu, byl zřejmě naložen do slovenského vládního speciálu, který ho odvezl do Moskvy a tam už si ho převzali vietnamští soudruzi.

52letý podnikatel vedl v 90. letech státní ropnou společnost, byl činný i ve stranických strukturách. Před dvěma lety se ve vietnamském tisku objevily fotky, jak se vozí v luxusním autě. Když dávají vysocí straničtí funkcionáři najevo, v jakém luxusu žijí, má to podle místních zvyklostí působit nevhodně.

Proto Than přišel o funkci poslance a stát začal prověřovat jeho údajné „podnikatelské podvody“. Than kvůli obavám o svoji bezpečnost utekl do Berlína a tam o svém případě promluvil v médiích. Berlín vydat Thana do Vietnamu odmítl, Bratislava podobné skrupule zřejmě neměla.

Slovenský rozměr

Celý případ vrhá stín na slovenskou vládu. Dát zástupcům cizího státu k dispozici vládní letadlo není maličkost, musí o tom vědět vláda, anebo aspoň ministr vnitra. Tím byl v té době nechvalně proslulý Robert Kaliňák, druhý muž vládní strany Smer. Ten se krátce předtím sešel s vietnamským ministrem pro bezpečnost a dal mu pro následnou cestu k dispozici slovenský vládní speciál.

Dnes Kaliňák tvrdí, že neměl informace o tom, že se složením vietnamské delegace mělo být něco v nepořádku. Dokonce se kvůli tomu nedávno teatrálně podrobil výslechu na detektoru lži, který podle očekávání žádné zásadní rozuzlení nepřinesl.

Německá média ale upozornila na skutečnost, že zatímco do Bratislavy přiletěli čtyři Vietnamci, odsud odlétali v počtu dvanácti. A jedním z nich byl podle všeho i Trinh Xuan Thanh, muž který upadl v nemilost.

Kaliňák sice již ministrem vnitra není, nicméně tento důležitý úřad od letošního jara zastává Denisa Saková, která byla Kaliňákovou pravou rukou na ministerstvu. I ona mimochodem byla loni ve Vietnamu, kde se zúčastnila oficiálních jednání.

Kritiku si v těchto dnech Saková vysloužila i proto, že odmítá jakkoli komentovat, jestli vůbec a jak vysokou fakturu vystaví její ministerstvo vietnamské straně za použití vládního speciálu. Mimochodem, prezident Andrej Kiska dostal za využívání vládního letadla na cesty do jeho domovského Popradu účet na téměř milion eur. V tomto ohledu bylo ministerstvo vnitra hodně konkrétní, teď naopak mlží. Přitom veřejný zájem na zjištění nákladů vietnamského letu je minimálně stejně velký.

Kamila Pešeková

Nesrovnalostí je v této kauze hodně, nehledě na to, že to připomíná éru mečiarismu, kdy byly únosy osob za asistence státních orgánů běžnou praxí. Ať už byl jejich podíl na únosu vědomý nebo nevědomý, příslušní členové vlády mají co vysvětlovat. Asi budou tak jako obvykle svalovat vinu na někoho jiného, ale jejich podpisy z cestovního příkazu pro let do Moskvy nikdo nesmaže.

autor: kap
Spustit audio