Kamila Pešeková: Proč Robert Fico stále dominuje slovenské politice

10. září 2018

O Slovácích se traduje, že jsou konzervativní a ve svých politických preferencích mění své názory pouze pozvolna, pokud vůbec.

Dokládají to žebříčky popularity politických stran, které řadu let vypadají podobně. Na prvním místě jim vévodí Smer-sociální demokracie a za ní pak následuje s větším nebo menším odstupem některá z liberálních nebo pravicových stran.

Petr Šabata: Proč volby vyhrávají Orbán, Fico a Andrej Babiš

Viktor Orbán

V Česku stále řešíme hádanku, kdo bude vládnout. Na Slovensku trápí desítky tisíc demonstrantů, že kabinet bez nemilovaného Roberta Fica dál řídí Robert Fico. A v Maďarsku právě skončilo referendum o Viktoru Orbánovi, který znovu drtivě porazil všechny politické soupeře a povede svoji čtvrtou vládu.

Nic na tom nezměnily ani politické otřesy, které letos na jaře vyvolala vražda investigativního novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové.

Pod tlakem veřejnosti a mnohatisícových demonstrací na celém Slovensku sice postupně odstoupily obě hlavní tváře Smeru. Nejdřív ministr vnitra Robert Kaliňák, a toho krátce na to následoval i premiér a zakladatel strany Robert Fico. Sociální demokraté jako hlavní vládní strana sice v reakci na to o něco oslabili v průzkumech veřejného mínění, ale zjevně nepřestali být nejsilnější stranou.

Důvodů, proč je Smer navzdory tomu všemu stále tak silný, je několik. Na prvním místě je třeba zmínit jeho dobrou organizační strukturu. Ta stranu zvýhodňuje hlavně ve srovnání s novými politickými subjekty, které buď teprve nedávno vznikly, anebo mají těžiště svých voličů soustředěné například pouze ve velkých městech.

Sjednotí opozici Kiska?

Smer je naproti tomu skoro všude, i v té nejzapadlejší horské vesničce severovýchodního Slovenska. Jeho starostové pak mohou poukazovat na to, že stačí telefonát na spřízněná ministerstva do Bratislavy a nějaké ty peníze do obce přijdou. 

Kamila Pešeková: I když Fico rezignoval, na konec v politice nepomýšlí

Robert Fico odstoupil z úřadu slovenského premiéra

Když byl v roce 1992 ani ne 30letý právník Robert Fico zvolen poslancem Národní rady SR, těžko mohl tehdy kdokoli tušit, jak výrazně ovlivní život na Slovensku.

Stejně důležité ale je, že Ficovi sociální demokraté nemají na Slovensku žádnou skutečnou konkurenci. Ostatním stranám z pravé části spektra dlouhodobě chybí ochota ke spolupráci. Nikdo z jejích lídrů nechce ustoupit ostatním. Tak se raději spokojí i s jednociferným volebním výsledkem, než aby dělali kompromisy. A třeba pak někdo z nich dostane od Smeru nabídku ke spolupráci, kterou nebude možné odmítnout.

Metodu „Rozděluj a panuj!“ uplatnil Fico v minulosti již několikrát – naposledy, když po posledních volbách zlákal do své vlády slovensko-maďarskou stranu Most-Híd pod příslibem peněz na rozvoj regionů se zastoupením maďarské komunity. 

Luboš Palata: Slovákům se možná bude po Ficově vládě stýskat, jako části Čechů po té Nečasově

Časem se třeba ukáže, že vražda Jána Kuciaka neměla s politikou nic společného a po Ficovi dostane Slovensko mnohem mizernějšího premiéra

Petra Nečase lze po těch skoro pěti letech, které uběhly od jeho předčasné demise, považovat za dobrého premiéra. A to nejen díky jeho odvážnému projevu před bavorským parlamentem, který smířil Čechy a sudetské Němce.

V mnohém se tak nabízí srovnání se situací před dvaceti lety. Tehdy bylo dominující stranou Hnutí za demokratické Slovensko (HZDS) premiéra Vladimíra Mečiara, které se snažilo účelovou změnou volebních pravidel oslabit jakoukoli opozici. Jenže tenkrát se v jejích řadách objevil Mikuláš Dzurinda, který dokázal vytvořit široké spojenectví, zahrnující křesťanské konzervativce, mečiarovské odpadlíky i osmašedesátníky. Mečiar sice dál volby vyhrával, ale Dzurinda dokázal vytvářet koalice a vlády, například se zástupci maďarské menšiny a postkomunisty. 

S nadsázkou by se dalo říct, že v podobné pozici jako byl kdysi Mečiar, je dnes Fico. Jenomže na druhé straně zatím chybí někdo s Dzurindovým formátem.

Kamila Pešeková

A jestli by mohl opozici sjednotit současný prezident Andrej Kiska, to se ukáže až na jaře příštího roku, když opustí po pěti letech úřada a, jak se na Slovensku dlouho spekuluje, založí vlastní stranu. Stratég Fico v každém případě udělá, co bude v jeho silách, aby neztratil kontrolu nad situací. I když ve snaze udržet se za každou cenu u moci se ani on chybám nevyhýbá.

Spustit audio