Kamila Pešeková: Prezidentské finále lze Slovensku v dobrém závidět

29. březen 2019

Slovensko čeká velké finále. Během víkendu se rozhodne, kdo se stane na nejbližších pět let hlavou státu.

Předvolební kampaň považovali někteří odborníci za nevýraznou, podle jiných byla nevídaně umírněná. I když poslední dny se začínala trochu vyostřovat, jevila se rozhodně méně agresivní, než když se před pěti lety střetli ve finále Andrej Kiska a Robert Fico.

Čaputová usiluje o dobro, obhajuje předvolební rétoriku prezidentské kandidátky Ladislav Snopko

Kandidátka na slovenskou prezidentku Zuzana Čaputová

Slovensko volí svého prezidenta, možná i prezidentku. Velkou favoritkou je advokátka a politička Zuzana Čaputová, která v 1. kole přímé volby získala nad 40 % hlasů. Do kola druhého jde s velkým náskokem proti svému rivalovi eurokomisaři Maroši Šefčovičovi. Bylo by její vítězství dobrou zprávou pro Slovensko i jeho sousedy?

Do předvolební kampaně vnesla nové hodnoty Zuzana Čaputová, která se snažila voliče oslovit férovostí, upřímností a pozitivním přístupem.

Její protikandidát eurokomisař Maroš Šefčovič, který je v Bruselu známý jako socialista a liberál, vsadil na konzervativní hodnoty. Jako kandidát vládní strany Smer byl asi tím nejlepším, co mohla hlavní politická síla na Slovensku v personální oblasti nabídnout.

V jeho neprospěch mluví útoky, se kterými se snažil svoji protikandidátku zdiskreditovat. Čaputová útoky neopětovala. A to byl v dnešní době, kdy jsou sociální sítě plné nenávisti a nadávek, odvážný postup.

Prodemokratičtí a proevropští finalisté

Voliči teď ve volbách mají možnost říct, jestli si přejí pokračování politiky Smeru anebo se už Slovensko dostalo za určitou hranici a změna jeho politického vedení je nevyhnutelná.

Kamila Pešeková: Mírná prezidentská kampaň na Slovensku - Čaputová se zastala Šefčovičové

Zuzana Čaputová a Maroš Šefčovič, kandidáti druhého kola prezidentských voleb na Slovensku

Bude trvat ještě týden, než se Slováci dozvědí jméno jejich budoucí hlavy státu. Volební kampaň mezi prvním a druhým kolem, která by měla kulminovat, zatím probíhá překvapivě klidně.

Rok od smrti Jána Kuciaka a jeho snoubenky prošli Slováci jakousi katarzí, kdy se na veřejnost dostávaly šokující informace o úplatcích a špinavých metodách, které dosahují až do nejvyšších míst v politice.

Občané zároveň na početných demonstracích dávali opakovaně najevo, že země nutně potřebuje jiný styl vládnutí než ten založený na korupci. I proto přišlo k prvnímu kolu voleb poměrně hodně lidí.

Všichni politici i teď před druhým kolem vyzývali opakovaně občany k co nejvyšší účasti, aby je neodradilo ani počasí, ani pocit, že už je dávno rozhodnuto.

Šefčovič nemá koho oslovit, antisystémoví voliči ho nesnášejí stejně jako Čaputovou, říká publicista

Prezidentští kandidáti Maroš Šefčovič a Zuzana Čaputová

V sobotu si Slováci zvolí novou hlavu státu. V prvním kole výrazným rozdílem zvítězila Zuzana Čaputová před Marošem Šefčovičem, když získala více než 40 % hlasů. Jsou už volby rozhodnuté?

Na druhou stranu, do země přijíždějí poměrně velké skupiny Slováků, kteří žijí v zahraničí s jediným cílem – odvolit. Platná zákonná úprava jim totiž neumožňuje volit prezidenta na zastupitelských úřadech, jediná možnost je navštívit volební místnosti přímo na Slovensku.

Zatím nejlepší zprávou letošních prezidentských voleb je, že Slováci vybírají ze dvou prodemokraticky a proevropsky orientovaných kandidátů. To, že se ze třinácti osobností dostali do užšího výběru právě Zuzana Čaputová a Maroš Šefčovič, nikoli antisystémoví uchazeči, vypovídá o tom, jaké mají obyvatelé představy o směřování jejich země.

V dnešní době, která přeje populistům a jiným zjednodušovačům to není vůbec samozřejmé a potýkaly se s tím i státy s daleko silnější demokratickou tradicí, než jakou má Slovensko.

Kamila Pešeková

Ocenil to i prezident Andrej Kiska, když v projevu před volbami uvedl, že právě tohle mnozí v zahraničí Slovensku závidí. Teď už je pouze na voličích, aby tou hlavní dobrou zprávou letošních voleb bylo jméno nové hlavy státu. A aby ji mohlo zahraničí Slovákům v dobrém závidět.

Spustit audio