Kamila Pešeková: Podivná letní politická bouře na Slovensku

11. srpen 2017

Letošní léto není pro slovenskou politiku klidné ani pohodové. Vláda premiéra Roberta Fica se ocitla možná v největší krizi od svého vzniku na jaře loňského roku.

Za vším je několik měsíců skryté soupeření mezi Ficem a šéfem parlamentu a současně předsedou Slovenské národní strany Andrejem Dankem.

Danko z ničeho nic před několika dny vypověděl koaliční smlouvu, což je jeden z nejsilnějších nástrojů, jaké v koaličních kabinetech existují. Zpravidla to znamená, že vzájemná důvěra partnerů je na tak nízké úrovni, že nevidí možnost pro další spolupráci.

Andrej Danko své výhrady ke stávající koaliční smlouvě oznámil dopisem, a zaskočil tím i další členy vládní koalice. Ti žádné podrobnější informace k důvodům na vypovězení smlouvy neměli a zjišťovali je naopak od novinářů. Dalším paradoxem je prohlášení samotného Danka, že v koaliční spolupráci chce pokračovat i nadále, ale za nových podmínek.

Kamenem úrazu má být působení ministra školství Petra Plavčana. Jeho úředníci údajně přerozdělili peníze z evropských fondů vědeckým pracovištím pochybným způsobem. V minulosti se proti tomu ohradili rektoři slovenských univerzit, jejichž dopis vládě unikl na veřejnost. Ministr Plavčan se brání argumentem, že problém pochází ještě z dob, kdy na ministerstvu působili zástupci Ficovy strany SMER.

Logo

Plán B

Slovenská média se v hodnocení nečekaného kroku Andreja Danka shodují v tom, že z jeho strany jde pouze o taktický manévr, kterým si chce vymezit větší prostor vůči dosud dominantnímu premiérovi.

Proto také neváhá hovořit o tom, že útoky na stranického kolegu Plavčana mají být součástí širší strategie Ficovy strany. Ta by prý chtěla omezit rostoucí chuť slovenských národovců a jejich představitelů sedět na rozhodujících místech, kudy protékají evropské dotace. A to nejen na celostátní úrovni, ale i ve slovenských regionech.

Tento pohled může a nemusí být oprávněný. Faktem ale je, že Slovensko čekají za čtvrt roku regionální volby. Každý, kdo dnes Slovenskem projíždí, si nemůže nevšimnout velkoprostorových plakátů, které lemují slovenské silnice od východu na západ.

Dankův podivný manévr, kdy vypověděl koaliční spolupráci a zároveň v ní chce pokračovat, proto není možné chápat jinak než v tomto předvolebním kontextu. Zřejmě chtěl na sebe upozornit i jiným způsobem než pouze dotčeným skuhráním na to, že ho premiér Fico začátkem července nenechal promluvit na Děvíně při příležitosti oslav svátku slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje.

Logo

Proto ukázal premiérovi svaly. Riskuje ale, že pokud nebude mít připravený plán B, tak ho všemi politickými mastmi mazaný Fico vymanévruje a ještě odejde s ostudou.

autor: kap
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.