Kamila Pešeková: Nová slovenská vláda jako brigáda na pár měsíců

16. květen 2023

Slovensko má novou vládu. V Bratislavě ji jmenovala prezidentka Zuzana Čaputová. V novém kabinetu jsou čtyři ženy a jde o první úřednickou vládu od sametové revoluce. Jestliže se kritici nové vlády pozastavují nad tím, že noví ministři až na výjimky nemají žádné politické zkušenosti, považuje to nový premiér Ľudovít Ódor naopak za jednu z hlavních výhod svého týmu.

Poté, co převzal pověření od prezidentky, doplnil, že šéfové jednotlivých rezortů se aspoň budou moct věnovat své práci a nebudou muset trávit čas politickými boji.

Čtěte také

Už ve chvíli, kdy tato slova pronášel, mu ale muselo být jasné, že to nebude tak úplně pravda. I ona se bude muset, podobně jako všechny předchozí vlády, ucházet o důvěru parlamentu. A tam to nebude mít jednoduché.

Optimismus nového premiéra nedokáže zastřít skutečnost, že v Národní radě zřejmě důvěru nezíská. Takže bude vládnout podobně jako dosavadní kabinet Eduarda Hegera, tedy bez důvěry.

Od Ódorovy vlády se očekává, že překlene čas do nejbližších parlamentních voleb, které se na Slovensku budou konat 30. září. K dispozici má tedy jen pár měsíců. Kolik práce stihne udělat, to je otázka.

Čtvrtý útok

Na druhé straně mnozí odborníci již teď hodnotí kabinet Ľudovíta Ódora za jeden z nejlepších, které kdy Slovensko mělo, a to v situaci, kdy ještě nepředložil žádný návrh zákona.

Čtěte také

Samotný premiér při nástupu do funkce uvedl, že se bude řídit několika principy, a sice klidem, odborností, pohledem do budoucna, spojováním a službou zemi. „Nová vláda chce přinést stabilitu a kultivovanou diskusi,“ řekl Ódor, který kvůli několika měsícům na premiérském postu opustil funkci viceguvernéra Národní banky Slovenska.

Ten si také uvědomuje mimořádnost situace. V narážce na právě probíhající mistrovství světa v hokeji přirovnal svou vládu ke čtvrtému útoku. Ten se sice nedostává na led příliš často, ale když nastoupí, dokáže někdy rozhodnout zápas.

Slovenská vláda bude každopádně potřebovat nadhled. Že by jí chybět nemusel, ukázala první slovní výměna mezi Ľudovítem Ódorem a jeho zřejmě největším kritikem, bývalým trojnásobným premiérem Robertem Ficem. Ten označil Ódora za údajnou loutku dosazenou do funkce americkým miliardářem maďarského původu Georgem Sorosem.

Kamila Pešeková, komentátorka

Právě jeho viní populističtí politici jako jsou maďarský premiér Viktor Orbán či Robert Fico, že chce údajně rozbít stávající národní státy tím, že podporuje neregulovanou migraci do Evropy. A pravděpodobně mu ve skrytu duše dávají za vinu i současnou válku na Ukrajině.

Ódor Ficovi vzkázal, že mu děkuje, že právě Ficova vláda ho kdysi nominovala na funkci viceguvernéra centrální banky. Pokud si nový premiér zachová podobný humor i do příštích týdnů, nemuselo by to být úplně marné. Na pětiměsíční Ódorovu brigádu v čele vlády by se pak jednou mohlo i nostalgicky vzpomínat.

Autorka je komentátorka Českého rozhlasu

Spustit audio