Kamila Pešeková: Migrační pakt odmítá slovenský parlament i vláda. Co na to prezident Kiska?

5. prosinec 2018

Když se před časem předseda Valného shromáždění OSN Miroslav Lajčák spolupodílel na Globálním paktu o migraci, nemohl ani v nejmenším tušit, co všechno tento dokument na Slovensku způsobí.

Minulý týden migrační pakt odmítl slovenský parlament, tento týden zaujala stejně negativní stanovisko i slovenská vláda. Stejná vláda, ve které je ministrem zahraničí Miroslav Lajčák.

Luboš Palata: Lajčák a Petříček nás na Západě sami neudrží

Ministr zahraničí SR MIroslav Lajčák a prezident SR Andrej Kiska

Tomáš Petříček a Miroslav Lajčák mají společnou jednu zásadní věc. Jak Petříček, tak Lajčák jsou jedni z mála jasně prozápadních a demokratických hlasů ve stále podivnějších vládách, které řídí Česko a Slovensko.

Kvůli rozdílným názorům na migraci je slovenská společnost rozdělena na dva tábory, které jen těžko nacházejí společnou řeč. Otázka migrace rozděluje i jiné evropské země, například v Belgii kvůli globálnímu paktu hrozí až pád vlády. To zatím na Slovensku na pořadu dne není.

Přesto ale ani slovenská vláda neodejde z debaty o paktu bez šrámů. Kvůli jejímu rozhodnutí podal demisi ministr zahraničí, který byl nejenom její vlídnou tváří směrem navenek, ale který na rozdíl od mnoha svých vládních kolegů zahraniční politice skutečně rozuměl a byl takto vnímán i okolním světem.

Ministrův další osud je nyní v rukách prezidenta Andreje Kisky. Pokud by Lajčákovu rezignaci přijal, pravděpodobně by se novým šéfem diplomacie stal Robert Fico.

Prezidentský kandidát?

Pokud Kiska Lajčákovu rezignaci nepřijme, bude to poprvé, co prezident v dějinách mladé samostatné Slovenské republiky demisi člena vlády odmítne.

Kamila Pešeková: Pevné postoje politiků vedou k jejich rezignaci. Nejen na Slovensku

Miroslav Lajčák

Na Slovensku vyvrcholil několikatýdenní zápas o migrační pakt OSN.

A za takovéto situace už nejde na Slovensku ani tak o Globální pakt o migraci, ale o principy, které by měla slovenská společnost hájit. Ministr Lajčák, který má za sebou bohatou diplomatickou kariéru, si získal v zahraničí vysoký kredit a pro Slovensko je nepochybně zárukou prozápadních hodnot.

Proto je trnem v oku všem, kteří by slovenské kormidlo otočili aspoň trochu východním nebo-li proruským směrem.

Toho si je vědom i prezident Kiska, který se pozdržením anebo zamítnutím Lajčákovy rezignace vážně zabývá.

Kamila Pešeková

Ať už z toho boje vyjde Miroslav Lajčák jakkoli, jeho jméno je v těchto dnech, 5 měsíců před prezidentskými volbami, zmiňováno denně ve všech pádech. Lepší předvolební kampaň by nikdo nevymyslel.

Nebylo by proto žádným překvapením, pokud by se Lajčákovo jméno za nějakou dobu opět neobjevilo, a to sice jako vážného kandidáta na prezidentský úřad.

Spustit audio