Kamila Pešeková: Kiska versus Fico. Slovenská hra na to, kdo je mezi politiky podvodník

9. říjen 2017

Kdo sleduje současné dění na Slovensku, toho možná už několikrát napadlo přísloví: Zloděj křičí, chyťte zloděje.

Už delší dobu totiž označuje slovenský ministr vnitra Róbert Kaliňák prezidenta SR Andreje Kisku za daňového podvodníka. Vytýká mu, že se před několika lety, ještě než se Andrej Kiska stal prezidentem, dopustil daňového podvodu.

Andrej Kiska, který vlastnil se svým bratrem společnost Kiska Travel Agency (KTAG), měl na daních zaplatit o 27 tisíc eur méně, než byla jeho povinnost. Po daňové kontrole ale společnost chybu přiznala, daň doplatila včetně pokuty, a tím trestnost tohoto činu zanikla.

Sám ministr vnitra Kaliňák je známý svými vazbami na podivné podnikatele a za posledních jedenáct let si mimo jiné přišel na jeden a půl milionu eur, aniž by kdokoli věděl, odkud tyto peníze pocházejí. Ze svých firem, ve kterých měl podíl, být nemohou, protože jsou vesměs všechny v hluboké ztrátě.

Slovenský prezident Andrej Kiska

Kvůli tomu ho slovenský prezident v minulosti opakovaně vyzýval k odstoupení. A tak patrně nejlepší způsob, jak zakrýt vlastní problémy je obrátit pozornost opačným směrem. Anebo mu vrátit stejnou mincí.

Politik s největší důvěrou lidí

Premiér Fico svého dlouholetého spojence Kaliňáka dlouhodobě podporuje a nejinak je to i v případě sporu Kaliňák – Kiska. A co víc, slovenský premiér dokonce objevil nejen svou novou náklonnost k užší evropské integraci, o níž hovoří na každém kroku. Ale zřejmě by se rád postavil do čela všech protikorupčních aktivit na Slovensku.

Premiér chce překvapivě dát těmto nevládním organizacím zčistajasna miliony eur, čímž by zachránil jejich existenci. Není to tak dávno, co byly v jeho očích napojeny na zahraniční organizace, které chtěly poškodit dobré jméno Slovenska. Ficovo počínání je čistě účelové a slouží k tomu, aby výrazně poškodil dobré jméno Andreje Kisky.

Robert Fico

Toho slovenská veřejnost podle průzkumů považuje za nejdůvěryhodnějšího politika a právě přízeň občanů je Kiskovým největším kapitálem. Od nástupu do svého úřadu se snaží vystupovat jako morální autorita, člověk sjednocující národ, který podporuje slabé a neprivilegované.

Nesplnily se ani obavy jeho protivníků z prezidentské kampaně, kteří varovali před neprůhledností Kiskových aktivit. A před tím, že politicky nezkušený prezident bude v úřadu tápat anebo ho maximálně využije pro posílení svých osobních zájmů.

Namísto toho se Andrej Kiska stal prezidentem nad očekávání dobrým, kterého můžou Češi Slovákům v dobrém závidět.

autor: kap
Spustit audio