Kamila Pešeková: Jill Bidenová ocenila postoj Slovenska i pomoc jeho občanů

10. květen 2022

Slovensko zažívá zvláštní situaci. Na jedné straně čelí jako přímý soused Ukrajiny příchodu mnoha běženců utíkajících před válkou, o které se musí postarat. Něco to stojí, zároveň nikdo neví, jak dlouho ještě válka potrvá a jak dlouho budou slovenští občané s ukrajinskými sousedy solidární. Na druhé straně se právě díky tomu dostává Slovensku tak silné pozornosti ve světě jako snad nikdy předtím.

Potvrdila to i návštěva manželky amerického prezidenta Jill Bidenové, která v uplynulých dnech pobývala na Slovensku.

Čtěte také

V Košicích se setkala s ukrajinskými rodinami, které utekly před válkou, na největším slovensko-ukrajinském hraničním přechodu ve Vyšném Nemeckém zase s dobrovolníky, kteří Ukrajincům stále pomáhají. Nečekaně odjela na skok i do Užhorodu, kde se sešla s manželkou ukrajinského prezidenta Olenou Zelenskou.

Jill Bidenová během své návštěvy východního Slovenska ocenila velké odhodlání pomáhat lidem z Ukrajiny. A i když americká první dáma není primárně političkou, byla jí na Slovensku věnována velká pozornost.

Křehkost vládní koalice

Tak tomu bylo přednedávnem, když na Slovensku krátce pobýval německý prezident Frank-Walter Steinmeier, který také navštívil Košice a Sliač, kde se setkal se zástupci jednotek NATO na Slovensku. V německých médiích byla jeho návštěva hodnocena kladně i proto, že na adresu prezidenta ani Německa „nezaznívaly výčitky“ kvůli jeho dřívějším postojům k Rusku.

Čtěte také

Zahraniční politika Slovenska dostala v poslední době nový rozměr, stala se odvážnější a možná i trochu světovější. Přispěl k tomu nejen přístup k ukrajinským utečencům, který najednou konfrontoval Slovensko s problematikou masového uprchlictví.

Odvahu projevila také prezidentka Zuzana Čaputová, když se v ruštině obrátila přímo na ruské vojáky s výzvou, aby ukončili válku na Ukrajině.

Velký zájem světových médií je o premiéra Eduarda Hegera, který dokáže v perfektní angličtině dávat rozhovory nejen americké CNN. Velmi jasný a zřetelný postoj dává najevo ministr zahraničních věcí Ivan Korčok, který vytrvale diplomaticky, ale důrazně opakuje, že jediná možná orientace Slovenska je ta na Západ.

Komentátorka Kamila Pešeková

Čím bezchybnější a oceňovanější je zahraniční politika současné vlády venku, tím složitější je její situace doma. Křehkost vládní koalice se stupňuje, není jisté, jestli vydrží ještě dva roky do nejbližších parlamentních voleb, a ani to, co všechno se jí ještě podaří prosadit.

Proruští trollové a vlivové skupiny sympatizující s Kremlem vehementně a nevybíravě útočí na prozápadní nejvyšší slovenské představitele, počínaje prezidentkou. Snaží se přivodit v zemi rozvrat a dělají všechno proto, aby prozápadní vláda padla a vystřídala ji koalice levicově-populistických manipulátorů Roberta Fica a odpadlíků od fašisty Mariana Kotleby. Jako by platilo biblické, že doma není nikdo prorokem.

Autorka je komentátorka Českého rozhlasu

Spustit audio