Kamila Pešeková: Jak slovenský premiér Fico znovu objevil lásku k dělníkům

4. prosinec 2017

Kdyby se udělovala politikům cena za odlákání pozornosti od skutečných problémů, jedním z vážných kandidátů by byl nepochybně slovenský premiér Robert Fico.

Pokaždé, když mu teče do bot, a jeho sociálnědemokratická strana čelí problémům s korupcí či neúspěchům ve volbách, je Fico schopný udělat téměř cokoli, aby se na ně zapomnělo. To jsou chvíle, kdy vytahuje z rukávu téma uprchlíků, kteří ohrožují Slovensko, v minulosti ale neváhal zahrávat si i s maďarskou otázkou. Výsledkem jeho snažení byla mračna mlhoviny, která měla zahalit mysl a úsudek jeho spoluobčanů.

Po prohraných župních volbách na to šel slovenský premiér tentokrát jinak. Nejprve se tradičně snažil jejich výsledky zpochybnit tím, když tvrdil, že navzdory ztrátě několika krajských šéfů vlád, získala jeho strana opět nejvíc mandátů ve srovnání se všemi ostatními.

Pak ale zašel ještě dál a zdánlivě vyslyšel kritiku, že jeho v zásadě levicová strana se už vůbec nestará o zájmy tradičních levicových voličů. Namísto toho se její funkcionáři zajímají jen o udržení vlastních pozic.

Robert Fico

Jak může vypadat populismus

A tak se premiér rozhodl sejít mezi běžný lid. Nejen sejít, ale i odpracovat noční směnu v továrně dodávající komponenty pro automobilový průmysl na Slovensku. Nebyl by to Fico, kdyby to celé nepojal jako dokonalou politickou sebeinscenaci. Upoceného a soustředěného premiéra mohly zabrat televizní kamery, jak odebírá výlisky a plní normu na 150 procent.

Přitom diktoval novinářům do mikrofonů, že je zvyklý na tvrdou práci z nočních zasedání na evropských summitech v Bruselu. Novináři si následně pochvalovali, že tolik tiskových materiálů s grafy a podklady od premiérova úřadu už dlouho nedostali.

Kamila Pešeková

Podle úřadu vlády bylo Ficovým cílem podpořit příplatky za práci o víkendech a v noci. Vícenáklady spojené s tímto opatřením se odhadují na půl miliardy eur ročně. Vtip je ale v tom, že tyto peníze nemají být vynaloženy ze státního rozpočtu, za který je Fico jako premiér zodpovědný, ale z kapes zaměstnavatelů. Lépe snad populismus vypadat nemůže.

Fico tímto „apeloval“ na své voliče od výrobního pásu. Patrně si přece jen uvědomuje, že do budoucna nemá své jisté a poslední župní volby to potvrdily.

Pokud by to ale myslel svým apelem na větší sociální spravedlnost skutečně vážně, musel by se rozejít s lidmi, kteří jsou ve slovenské politice symbolem korupce, zneužívání moci a zároveň mají úzké vazby na Ficovu stranu. Tím by si mohl podříznout větev sám pod sebou.

autor: kap
Spustit audio