Kamila Pešeková: Igor Matovič svoji soukromou válku o Sputnik prohrává

9. duben 2021

Ruská vakcína Sputnik V je na Slovensku už více než měsíc, ale zatím se s ní neočkuje. Naopak, od příletu na košické letiště nepřestává být vakcína zdrojem nejrůznějších konfliktů, problémů a nejasností.

Poté, co dorazilo prvních 200 tisíc dávek, byla vakcína odvezena do laboratoří, kde byla podrobena testům. Ruská strana k ní totiž nedodala potřebnou dokumentaci, proto ministerstvo zdravotnictví požádalo slovenský Štátny ústav pre kotrolu liečiv (ŠÚKL) o prozkoumání očkovací látky.

Čtěte také

Ústav došel k závěru, že Sputnikem očkovat nedoporučuje. „Na základě pouze laboratorních testů není možné vydat stanovisko o účinnosti a bezpečnosti u lidí,“ uvádí ŠÚKL. Ten opakovaně žádal výrobce právě o tato data, jako i o výsledky klinických testů.

Překvapení přineslo také zjištění, že Slováci dostali šarži, která se neshoduje s tím, co se stalo východiskem pro kladné hodnocení Sputniku v britském odborném časopise Lancet. I když se nyní Sputnik používá asi v pěti desítkách zemí, tyto vakcíny mají společný pouze název.

„Není prokázána srovnatelnost a konzistentnost různých šarží na různých místech. Ve více případech se jeví, že jde o vakcíny s rozdílnými vlastnostmi,“ uvádí slovenský ŠÚKL.

Matovičova cesta do Moskvy

Pokud by šlo o běžný případ, tímto závěrem by byla celá záležitost pravděpodobně ukončena. ŠÚKL postupuje v souladu s evropskou lékovou agenturou EMA, která také ruskou vakcínu dosud neschválila. Definitivní rozhodnutí bude mít na Slovensku ministr zdravotnictví a premiér, kteří jsou oba ve funkci jen pár dní.

Čtěte také

Sputnik má ale také silný politický rozměr. Nákup vakcíny, který slovenská vláda neschválila, vedl k  největší politické krizi od jejího vzniku, k rezignaci ministra zdravotnictví a také slovenského premiéra Igora Matoviče. Ten v nové funkci ministra financí odletěl do Moskvy, aby tam o Sputniku vedl další jednání a podle vlastních slov „udělal vše pro to, aby se jím na Slovensku očkovalo“. Jako by mu předchozí spory ve vládě nebyly dostatečně velkým varováním.

O nákupu Sputniku teď uvažují i jiné vlády v Evropě. Pokud se pro ni skutečně rozhodnou, měly by vzít do úvahy zkušenosti ze Slovenska a neopakovat jeho chyby. Neměly by se nechat oslnit vidinou snadno dostupné očkovací látky, která by na chvilku pomohla zakrýt jejich vlastní selhání při boji s pandemií.

Hlavně by ale měly důsledně trvat na tom, že z ruské strany musí být dodána dokumentace kompletně, včetně údajů z dosavadních testů. To Rusové zjevně nedokážou, nebo to ani nechtějí.

Kamila Pešeková

Jinak si nelze vysvětlit, proč teď, když slovenské laboratoře Sputnik nedoporučily, chce Rusko vakcíny, dovezené s velkou slávou na Slovensko, vrátit. Igor Matovič by tím svůj souboj o Sputnik prohrál. Jeho cesta do Moskvy a výpady proti slovenským kazisvětům, kteří o Sputniku pochybovali, ukázala, že Moskvě posloužil akorát jako užitečný poskok. 

Autorka je komentátorka Českého rozhlasu

Spustit audio