Kamila Pešeková: Harabin na obzoru - co si Slovensko odnese z českých prezidentských voleb?

2. únor 2018

Zatímco u nás prezidentské volby doznívají, na Slovensku se o volbě příštího prezidenta začíná mluvit stále častěji. A to přesto, že volby se budou konat až v roce 2019.

Zatím se nikomu do prezidentského klání příliš nechce. Premiér Robert Fico, který už jednou neuspěl, svoji další kandidaturu vyloučil. Jeho favorit a ministr zahraničních věcí Miroslav Lajčák se zřejmě spokojí s předsednictvím Valného shromáždění OSN a prezidentskou kandidaturu na Slovensku také odmítl. Nikdo jiný v nejsilnější slovenské politické straně SMER na obzoru není.

Současný prezident Andrej Kiska opětovnou kandidaturu teprve zvažuje. Svoje rozhodnutí chce oznámit na podzim. Objevují se výzvy, ať už veřejné nebo neveřejné, aby kandidoval. Kiska, některými nazývaný také „slovenský Václav Havel“, se těší mimořádné popularitě potenciálních voličů, což ostatně dokazují průzkumy veřejného mínění.

Zdá se však, že jeden kandidát na slovenského prezidenta se už dnes rýsuje na obzoru, je jím Štefan Harabin. Tento jednašedesátiletý právník je pravděpodobně posledním pozůstatkem mečiarismu v slovenském veřejném životě.

Byl šéfem Nejvyššího soudu, později ministrem spravedlnosti. V té době se snažil zrušit činnost Speciálního soudu a Speciální prokuratury, které byly zřízeny na stíhání korupce a organizovaného zločinu. Chtěl také zabránit reformě soudnictví. Vysloužil si proto pověst „zlého muže“ slovenské justice. Nepřekvapí také, že patřil odjakživa k tvrdým obhájcům Mečiarových amnestií.

Logo

Filantropie a 20 spišských kilometrů

Nejeden ministr spravedlnosti vynaložil velké úsilí na to, aby dostal Štefana Harabina pryč ze struktur slovenského soudnictví. Harabin sám sebe vždy považoval za oběť nových a hlavně mladých elit v justici.

To by také mohlo být jedno z témat pro případnou prezidentskou kampaň. Na jeho podporu vznikl i výbor. Harabin tvrdí, že o něm nic neví, ale pokud ho chce někdo mermomocí navrhnout, tak ať ho navrhne a shromáždí potřebný počet podpisů. On jinými slovy žádnou kampaň nevede.

Nápadné je, jak se v poslední době doslova vrhl na sociální sítě, v současnosti má na Facebooku 16 tisíc příznivců a prezidenta Kisku na svém profilu rozhodně nešetří.

Další platformou, která mu umožňuje neomezeně šířit vlastní názory, je konspirační internetová rozhlasová stanice Slobodný vysielač. Tam neútočí pouze na Kisku a ostatní politiky, kteří prosazují západní orientaci Slovenska, ale zamýšlí se také nad právem a radí „lidu“, jak například neplatit koncesionářské poplatky. Zkrátka, tváří se jako filantrop a takovým kdysi byl - právě Andrej Kiska.

Logo

Pokud by nakonec jak Kiska tak i Harabin vstoupili do prezidentského ringu, bylo by to setkání dvou zcela protichůdných světů. A to přesto, že oba pocházejí z míst, která jsou od sebe vzdušnou čarou vzdálena pouhých 20 spišských kilometrů.

autor: kap
Spustit audio