Kamila Pešeková: Fico ve stopách Mečiara zavírá oči před realitou

13. listopad 2017

Slovenskem zahýbaly před několika dny výsledky župních voleb. Ty přinesly několik překvapení, mezi jinými i ztrátu čtyř županů z původních šesti a desítek regionálních poslanců pro stranu SMER premiéra Roberta Fica.

Veřejnost proto pochopitelně očekávala reakci samotného premiéra. Namísto toho, aby porážku přiznal a třeba poblahopřál vítězům, se Fico na pět dní „ztratil“. A když se po téměř týdnu objevil a k volbám se vrátil, učinil tak způsobem, který byl překvapivý.

Výsledky voleb se snažil interpretovat tak, aby nakonec on nebyl jejich hlavním poraženým. A tak předstoupil před novináře s několika grafy, které měly ukázat, že i když strana ztratila čtyři župany, stále platí, že nikdo další nedostal více poslaneckých křesel v krajských parlamentech než sociální demokraté.

Jinými slovy – SMER není podle Fica poraženým voleb, ale jejich vítězem. Pochopitelně na tiskové konferenci nezapomněl vytknout novinářům, že to jsou oni, kdo mylně interpretují výsledky župních voleb.

Slovenský premiér Robert Fico

Přesně tak svého času reagoval na volební neúspěchy, které dokládaly jeho drolící se moc, i autoritativní premiér Vladimír Mečiar. U něho to potom, jak známo, zašlo až tak daleko, že se s novináři zcela odmítal bavit a na jejich otázky reagoval agresivně. Někdy i fyzickým útokem.

Zaručit další vítězství

Fico, který vystupuje nesrovnatelně elegantněji, než Mečiar, se k ničemu takovému zřejmě nikdy nesníží. Ale jeho chování po porážce se od toho Mečiarova příliš neliší.

Teď půjde o to, jaké Fico z toho vyvodí závěry. Má dvě možnosti: buď dá na názory několika osvícených spolustraníků, například ministra kultury Marka Maďariče nebo stranického i vládního místopředsedy Petra Pellegriniho, kteří volají po sebereflexi, a to včetně personálních opatření. To by mohlo například stát místo zdiskreditovaného ministra vnitra a druhého muže strany Róberta Kaliňáka.

Vladimír Mečiar

Anebo vše zůstane při starém a další volební porážka bude jen otázkou času. Pak už ale může jít o daleko důležitější volby, než jsou ty krajské, například volbu prezidenta nebo starostů a primátorů.

Robert Fico ví, že každý neúspěch a každý ztracený mandát oslabuje jeho nedotknutelnost v rámci SMERu. On je nejen zakladatelem strany a jejím zatím jediným předsedou, ale také hlavním ideologem a hybatelem. Tedy zárukou dosavadních úspěchů a spokojenosti funkcionářů a členů strany. Jakmile ale již nebudou přesvědčeni, že Fico dokáže zaručit další vítězství, nebudou mít důvod být vůči němu loajální.

Pak by mohl nastat soumrak Ficovy dlouhé politické kariéry.

autor: kap
Spustit audio