Kamila Pešeková: Export součástek do Ruska poškozuje dobré jméno Slovenska

12. listopad 2022

Před několika dny byly na Slovensku zveřejněny informace o tom, že země vyváží do Ruska součástky, ze kterých se mohou vyrábět zbraně. A ty se pak používají v bojích na Ukrajině. Vypadalo to původně na velký skandál. Ale nastalo jen ticho po pěšině.

Nyní se k celé záležitosti vyjádřil slovensky ministr obrany Jaroslav Naď. Zatímco původně celou kauzu komentoval slovy, že to může být problém a všechno podrobí důkladně analýze, dnes tvrdí, že ze strany státu k selhání nedošlo. Pokud zboží není přímo na sankčním seznamu, nelze jeho vývoz zakázat.

Čtěte také

Slovensko mělo podle dostupných informací umožnit export kuličkových ložisek, strojů i výrobní linky do Ruska a do Íránu. Jde o zboží takzvaného dvojí využití, které se může, a nemusí použít na výrobu zbraní. Podobný materiál se vyváží do Ruska ale i z jiných zemí, a sice ze Švédska, Itálie, Německa nebo i USA, a to v mnohem větším objemu než ze Slovenska.

A tak legálnost postupu naráží na to, co je morální a co ne. Slovensko dodalo Ukrajině houfnice Zuzana. Na druhé straně zase dodává materiál, který může sloužit na výrobu zbraní, které pak mohou být použity proti obráncům Ukrajiny.

Zvláštní forma schizofrenie

Na problémy v exportu zboží dvojího využití ze Slovenska v minulosti upozornila ve svých výročních zprávách i Slovenská informační služba. Že si toho dosud nikdo nevšiml, mohlo souviset i s tím, že si donedávna nikdo nedokázal představit, že by Evropu mohla postihnout nová válka.

Čtěte také

Ta teď způsobila na Slovensku zvláštní formu schizofrenie: Co když na slovenskou houfnici Zuzana zaútočí ruský tank, v jehož nitru budou součástky ze Slovenska?

Nic nenasvědčuje tomu, že by k těmto vývozům docházelo vlivem nějakého politického zadání ze strany současné vlády, že by se například snažila hrát na obě strany. Řešení vzniklé situace proto může být jediné. Vláda by měla udělat vše proto, aby exporty zmíněného materiálu do Ruska skončily. V situaci, kdy pokračuje ve svém vojenském tažení proti Ukrajině, není možné s Ruskem obchodovat. Čím dřív se tak stane, tím lépe.

Komentátorka Kamila Pešeková

V opačném případě Slovensku hrozí, že přijde o velký kus dobré pověsti, kterou si vysloužilo po vypuknutí války na Ukrajině. Jednak tím, jak ochotně přijímalo uprchlíky. Zároveň že se také jako jeden z prvních členských států NATO odhodlalo dodat bránící se Ukrajině těžkou bojovou techniku v dobách, kdy daleko větší země s něčím podobným ještě otálely. Byla by to škoda, už jenom proto, že na svůj jednoznačný postoj k válce na Ukrajině dosud mohlo být Slovensko hrdé.  

Autorka je komentátorka Českého rozhlasu

Spustit audio